Toekenningen 2018

NWO ontving 24 aanvragen voor het programma Investeringen NWO-groot 2017-2018. Een adviescommissie met wetenschappers uit verschillende disciplines, heeft de voorstellen beoordeeld op basis van verschillende criteria (science & excellence case; innovation & strategic case; technical, business & management case) en bracht bij dertien aanvragers een bezoek om hun aanvraag nader door te spreken. Zeven projecten hebben een subsidie ontvangen. De toegekende NWO-bijdrage varieert van ongeveer 1,5 tot 3,5 miljoen euro.


Bekijk het overzicht met de titels van de gehonoreerde aanvragen, de onderzoeksinstellingen, de naam van de hoofdaanvrager en korte samenvattingen.

CUBE — Center for Ultrasound Brain imaging at Erasmus MC

Hoofdaanvrager: dr. C.I. de Zeeuw (Erasmus MC en NIN)
NWO-bijdrage: 2.483.000 euro

Het begrijpen van het brein is een van de grootste uitdagingen van de huidige wetenschap. Door een nieuw centrum genaamd CUBE: Centre for Ultrasound and Brain Imaging at Erasmus MC komt dit
‘begrijpen’ hopelijk snel dichterbij. In dit centrum willen wetenschappers met een nieuw soort echografie de doorbloeding van de hersenen beter zichtbaar maken. Door de snelheid en precisie van deze afbeeldingstechniek kunnen neurowetenschappers beter begrijpen hoe hersengebieden samenwerken en kunnen neurochirurgen tumoren beter onderscheiden van gezond hersenweefsel tijdens operaties.

DUPLLO: Digital Upgrade for Premier LOFAR Low-band Observing

Hoofdaanvrager: prof. dr. C.A. Jackson (ASTRON)
NWO-bijdrage: 3.450.000 euro

Om het universum en de mysterieuze objecten erin te begrijpen, combineren astronomen waarnemingen van verschillende telescopen en verschillende golflengten van licht. De telescoop LOFAR, de Low Frequency Array, is uniek goed geschikt om laagfrequente radiogolven te detecteren. DUPLLO zal de gevoeligheid en de potentie voor ontdekkingen van LOFAR sterk verbeteren op de allerlaagste frequenties, waardoor diepe observaties mogelijk worden door een onontgonnen venster op het universum. Gegevens van de laagste frequenties die vanaf aarde kunnen worden gedetecteerd zullen baanbrekende wetenschap mogelijk maken over onderwerpen variërend van ons zonnestelsel tot de vroege geschiedenis van het universum.

Gravitational waves: The new cosmic messengers

Hoofdaanvrager: prof. dr. F.L. Linde (Nikhef)
NWO-bijdrage: 3.520.000 euro

Kunnen we signalen opvangen van direct na de Oerknal? Wat is de ware aard van zwarte gaten? Wat is de structuur van neutronensterren? Met de recente eerste revolutionaire directe observaties van zwaartekrachtsgolven, hebben we het gereedschap om deze – en andere – fundamentele vragen te adresseren. Om dit efficiënt te doen, moeten we de huidige infrastructuur verbeteren. Met deze subsidie doen we dat voor Virgo, het Europese zwaartekrachtsgolvenobservatorium in Pisa, Italië.

New x-ray fluorescence and absorption spectroscopy capabilities for DUBBLE

Hoofdaanvrager: dr. R.G. van Silfhout (ESRF)
NWO-bijdrage: 1.530.000 euro

De deeltjesversneller van de European Synchrotron Radiation Facility kan röntgenstraling produceren dat 100 miljard keer krachtiger is dan de röntgenapparatuur die wordt gebruikt in ziekenhuizen. Die straling maakt de constructie mogelijk van een supermicroscoop die de positie en het type atomen kan registreren in vaste stof en levend materiaal, waarmee structuur en chemische samenstelling van de oppervlakte en het binnenste van een object duidelijk worden zonder te hoeven snijden. Met een nieuwe generatie van detectoren en speciale meettechnieken kan deze microscoop optimaal worden ingezet om de geheimen van de natuur op te helderen.

REPUBLIC

Hoofdaanvrager: prof. dr. A.F. Heerma van Voss (Huygens Instituut)
NWO-bijdrage: 2.500.000 euro

Tussen 1576 en 1796 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bestuurd door vertegenwoordigers van de provincies, de Staten-Generaal. De Republiek was een wereldmacht. Met hun besluiten, de zogenaamde “Resoluties”, bestuurden de Staten-Generaal de Nederlandse samenleving en een koloniaal wereldrijk, en speelden een grote rol bij oorlog en vrede in Europa. REPUBLIC maakt de schatkamer van de Resoluties online toegankelijk met state of the art techniek en maakt zo vernieuwend onderzoek mogelijk naar de periode van de Nederlandse Gouden Eeuw.

Searching for Ultra-High-Energy Cosmic-Ray Sources using a new Detector Concept in the Pierre Auger Observatory

Hoofdaanvrager: prof. dr. S.J. de Jong (Nikhef en Radboud Universiteit)
NWO-bijdrage: 2.500.000 euro

De subatomaire deeltjes met de allerhoogste energie komen van buiten onze Melkweg en zijn nog steeds een mysterie. Met deze NWO-Groot investering kunnen we uitvinden wat voor soort deeltjes het zijn. Dat is de sleutel tot het vinden van de bronnen, waarmee we de versnellingsmechanismen kunnen bestuderen. De interactie van deze deeltjes met de aardatmosfeer is ook een uniek laboratorium voor deeltjesfysica bij extreme energie. De nieuwe detector wordt belangrijk bij het zoeken naar nieuwe fysica in dit onbekende gebied.

Urban Mobility Observatory (UMO)

Hoofdaanvrager: dr. ir. W. Daamen (TU Delft)
NWO-bijdrage: 1.950.000 euro

Praktijkgegevens en metingen zijn van groot belang voor het krijgen van inzicht in het complexe en snel ontwikkelende stedelijke mobiliteitssysteem. Het ‘Urban Mobility Observatory’ is een samenhangend systeem van sensoren en ICT-infrastructuur om verkeersstromen te kunnen observeren, en data uit verschillende typen metingen (camera’s, mobiele telefoon, enquêtes etc.) te kunnen combineren. In UMO worden allerlei soorten verkeers-, transport- en mobiliteitsdata verzameld, opgeslagen en beschikbaar gemaakt voor onderzoek naar mobiliteit en transport in geürbaniseerde regio’s.