Toegankelijkheid en kennisontsluiting in Nederland (ToKeN)
Programma

Toegankelijkheid en kennisontsluiting in Nederland (ToKeN)

ToKeN was een interdisciplinair onderzoekprogramma waarin cognitiewetenschap en informatica zich richtten op de interactie tussen menselijke gebruikers en kennis- en informatiesystemen.

Hoe kunnen mensen uit digitale kennis- en informatiesystemen de informatie halen die voor hen relevant is? Het programma ToKeN richtte zich op deze vraag voor:

  • De sectoren opleiding en cultuur
  • De zorgsector
  • Het domein van politie en justitie

ToKeN liep van 1999 tot 2010, telde in totaal 20 projecten en leidde tot 23 proefschriften. In de projecten werkten onderzoekers uit de informatica en cognitiewetenschappen samen.

Drie voorbeelden van resultaten uit onderzoeksprojecten:

  • Software die aan de hand van penseelstreken met grote waarschijnlijkheid de maker van een schilderij kan vaststellen. Bij de ontwikkeling is nauw samengewerkt met musea, kunsthistorische instituten en veilinghuizen;
  • Technieken om op basis van beelden van cameratoezichtsystemen, in combinatie met analyse van geluiden in de omgeving, opkomende agressie te ontdekken. Beveiligingsmedewerkers krijgen bij signalering van agressie automatisch een seintje, zodat zij in de controlekamer niet voortdurend naar een muur vol beeldschermen hoeven te turen;
  • Technologie om de privacy beter te waarborgen bij een elektronisch patiëntendossier.

 

Looptijd

Het programma is in 2010 afgerond.

Budget

Het programma had een budget van 10 mln euro.

Documentatie