Ons erf. Identiteit, erfgoed, culturele dynamiek

Geschreven door Warna Oosterbaan

Wat is het bijzondere van Nederland en waarom maken de Nederlanders zich daar zo druk over?

Ons erf. Identiteit, erfgoed, culturele dynamiek

We groeien toe naar een wereldcultuur. Tegelijkertijd heeft de multicultuur overal haar intrede gedaan en daar is verzet tegen. Wat is de vervlechting tussen het autochtone en het kosmopolitische? Wat zien wij en anderen in het verleden als typisch voor het eigene? In Ons erf gaat Warna Oosterbaan hiernaar op zoek. Hij fietst langs de Amsterdamse grachten, bezoekt Kamp Westerbork, het Rietveld Schröderhuis en andere herinneringsplaatsen. In levendige verslagen en heldere taal schrijft de auteur over nationale identiteit, cultuur en cultureel erfgoed. Vooral komt daarbij naar voren dat cultuur altijd in beweging is en dat iedereen erdoor wordt gevormd. Ons erf is een boek over de betekenis van het nationale gevoel, de toekomst van de multiculturele samenleving en de rol van de religie. Het is rijk geïllustreerd met foto's van fotograaf Theo Baart.

Lees de eerste twee hoofdstukken van het boek en bekijk de foto's

De eerste twee hoofdstukken van Ons Erf mét bijbehorende fotografie zijn in hun geheel voor iedereen te lezen op deze site.

Het gaat om de hoofdstukken:

  1. Het Nederlandse lopen Debat over de nationale identiteit
  2. Mauro op klompen
    De culturalisering van het Nederlanderschap

Download hoofdstuk 1 en 2

 

 


Warna Oosterbaan

Warna Oosterbaan is socioloog en journalist. Hij was verbonden aan NRC Handelsblad als redacteur wetenschappen, en hoogleraar Journalistiek en Samenleving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef tal van boeken.

Theo Baart is fotograaf en heeft een groot aantal publicaties en tentoonstellingen op zijn naam staan. Zijn werk bevindt zich in collecties en musea in binnen- en buitenland.

Ons erf verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij; ISBN: 9789023488378 

 

Warna Oosterbaan liet zich inspireren door het werk van onderzoekers uit het programma Culturele dynamiek. Enkele van hun publicaties:


Alle publicaties vanuit Culturele dynamiek vindt u op de volgende webpagina's: