Martine Bouman benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Entertainment Media and Social Change

Dr. Martine Bouman, wetenschappelijk directeur en oprichter van het Centrum Media & Gezondheid, is per 1 juli 2015 benoemd tot Bijzonder Hoogleraar 'Entertainment Media and Social Change' aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Martine Bouwman

De leerstoel is gevestigd door de Stichting Entertainment-Education Nederland en maakt onderdeel uit van het project MediaLab: gezondheid voor iedereen dat mogelijk is gemaakt door een schenking van de Vriendenloterij. In het MediaLab wordt samengewerkt met de Stichting Alzheimer Nederland, de Nierstichting en de Hartstichting.

Bijdrage aan gezonde samenleving

De Bijzondere Leerstoel Entertainment Media and Social Change levert een bijdrage aan het bereiken van kwetsbare groepen in de samenleving en slaat een brug tussen de mediawereld, gezondheidsorganisaties en wetenschap. Mediaorganisaties zijn op zoek naar interessante inhoud voor hun producties. Gezondheidsorganisaties willen hun doelgroepen beter kunnen bereiken. Martine Bouman: 'Door een effectieve samenwerking van media en gezondheidsorganisaties is het mogelijk om entertainment met een meerwaarde te creëren en een bijdrage te leveren aan een gezonde samenleving.'

Combinatie van voorlichting en amusement

Nederland telt maar liefst 1,3 miljoen laaggeletterden en het percentage van de Nederlandse bevolking met problematische algemene gezondheidsvaardigheden is 25%. 'Lager opgeleiden zijn niet gewend om informatie met een complex taalgebruik en hoog abstractieniveau te verwerken. We kunnen deze groepen wel bereiken door een combinatie van voorlichting en amusement ofwel de Entertainment-Education strategie. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de potentiële effecten. Die zijn zeer beloftevol', aldus Martine Bouman.