Prof. Vening Meinesz

Persoonlijk

Prof.dr.ir. F.A. Vening Meinesz werd in 1887 geboren in Den Haag / Scheveningen als zoon van de Rotterdamse en latere Amsterdamse burgemeester. Van 1927 tot 1957 was hij hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, met als leeropdracht de geodesie en cartografie. Vanaf 1938 was hij met dezelfde leeropdracht verbonden aan de TU Delft. Daarnaast was hij van 1945 tot 1951 hoofddirecteur van het KNMI. Felix Vening Meinesz overleed in 1966 in Amersfoort.

NWO

In 1945 maakte professor Vening Meinesz in opdracht van de regering een reis naar de Verenigde Staten ten behoeve van de voorbereiding van de oprichting van ZWO (Zuiver Wetenschappelijk Onderzoek, nu NWO). De regering wilde na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog een nieuw systeem opzetten voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Vening Meinesz onderzocht de merites van de Amerikaanse wetenschapsfinanciering. Van 1950 werd hij lid van de Raad voor het zuiver wetenschappelijk onderzoek en lid van het bestuur van ZWO. Deze functie bekleedde hij tot 1958.

Expedities

In 1934/1935 maakte de Nederlandse onderzeeër de K18 een wereldreis naar Nederlands Indië via Amerika, Afrika en Australië. De reis van 8 maanden, van Den Helder naar Surabaya, was toen de langste reis ooit met een onderzeeboot. Aan boord was ook professor Felix Vening Meinesz. Hij had een 200 kilo zwaar apparaat aan boord gesjouwd om de precieze vorm van de aarde en de geoïde te bepalen. De bijna 2 meter lange aardwetenschapper had al eerder oncomfortabele reizen gemaakt in de krappe onderzeeërs.
Polygoon maakte van deze reis de eerste grote documentaire met geluid, die later met veel succes in de Nederlandse bioscopen werd vertoond.
Deze expeditie met de K18 maakt deel uit van het erfgoedproject op Wikipedia, waarbij de data van meerdere Nederlandse expedities zijn opgeslagen.

In 2014 schreef Theo van Hengel een proefschrift over Vening Meinesz: 'The Diving Dutchman – Het marien gravimetrisch onderzoek van F.A. Vening Meinesz (1887-1966)'