Ontwikkeling van responsief leiderschap in AOC

Samenvatting

De AOC?s Groenhorst en Lentiz willen zich ontwikkelen tot instellingen die midden in de regio staan om zowel de regio te dienen met hun expertise als ook de opleidingen actueel te houden. Dit vraagt om het vermogen responsief, in intensieve interactie met hun omgeving, te zijn. De AOC?s kennen aan de teamleider een centrale rol toe in het realiseren van deze ambitie. Teamleiders zijn echter gewend hun werk met name operationeel, met een focus op hun teamleden, in te richten. Om teamleiders in hun ontwikkeling naar responsief leiderschap te ondersteunen, zijn beide AOC?s, Stoas en NSO tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk vraagt om een andere invulling van het beroep van teamleider. Je moet je ?vak? als teamleider anders definiëren. Of zoals in de gesprekken naar voren kwam: er is een verandering in professioneel frame (reframing) van de teamleider nodig.
Een dergelijke omslag, en zeker die naar responsiviteit, ontwikkel je niet in een geïsoleerde setting, maar in de praktijk, met je team en je collega-teamleiders. In het gezamenlijk ontworpen professionaliseringstraject reframen de teamleiders daarom hun niet alleen hun eigen vak, maar helpen ze ook hun team met het versterken van hun frame, hun groene identiteit. We doen daarin samen onderzoek naar vragen als: wat is nu een responsief teamleider? Hoe blijf je niet hangen in woorden, maar pas je het ook toe? En hoe help je ook je team steviger in hun vak te gaan staan? Dat alles zodat we uiteindelijk actief midden in de regio kunnen staan.

Output

Professionele publicatie

Publieksinformatie

  • T.P.A. van Oeffelt(2016): Uitnodiging mini-conferentie Responsief leiderschap, 18 januari 2017
  • F.Q.C. Wortelboer, F.P. Geijsel, T.P.A. van Oeffelt, M.C.P. Ruijters(2016): Meaningful Elements in a Transformative Learning Program
  • T.P.A. van Oeffelt, M.C.P. Ruijters(2016): Vragenlijst responsiviteit team
  • M.C.P. Ruijters, T.P.A. van Oeffelt, F.Q.C. Wortelboer(2016): Responsiviteitskaarten
  • T.P.A. van Oeffelt(2016): Begeleidende brief voor teamleiders bij de vragenlijst hoe responsief zijn we als team
  • T.P.A. van Oeffelt(2017): Responsief Leiderschap: Plan van Aanpak Kennisbenutting
  • T.P.A. van Oeffelt(2017): Persbericht mini-conferentie Responsief Leiderschap

Kenmerken

Projectnummer

405-14-582

Hoofdaanvrager

Drs. T.P.A. van Oeffelt

Verbonden aan

Aeres Groep, Aeres Hogeschool Wageningen

Looptijd

01/10/2014 tot 30/04/2017