Trillende microbelletjes tegen hersentumoren

Case

Trillende microbelletjes tegen hersentumoren

Chemotherapie kan effectief zijn tegen hersentumoren, maar de bloed-hersenbarrière voorkomt dat de medicijnen de tumorcellen bereiken. Onderzoekers bedachten een methode die zorgt dat de medicatie de barrière wél kan passeren.

(Klik op de afbeelding voor een grote versie van de infographic)

Teksten infographic zijn onderaan deze pagina te vinden

Krachten bundelen

Het onderzoek naar de behandeling van hersenstamkanker ontving financiering binnen het programma Technology for Oncology I. Binnen dit partnership hebben KWF Kankerbestrijding en NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) de krachten gebundeld: samen financierden ze onderzoek gericht op technische innovaties om de preventie, diagnose en/of de behandeling van kanker te verbeteren. Het programma daagde daartoe medische en technische onderzoekers uit om nieuwe samenwerkingen met elkaar en met bedrijven aan te gaan. In totaal was er ruim 5 miljoen euro beschikbaar in dit partnership. Elf onderzoeksprojecten kregen op deze manier financiering.

Wegens succes is inmiddels ook opvolger Technology for Oncology II gestart. Binnen dit programma, waarbij naast KWF en NWO ook Topsector Life Sciences & Health is betrokken, is bijna 6 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek. Opnieuw staat de toepassing en gebruik van verworven kennis en resultaten centraal.

Partnership is een financieringsinstrument van NWO-domein TTW, bedoeld voor organisaties die in een onderzoeksthema willen investeren. Kijk op de programmapagina van Partnership voor meer informatie.

Hersenstamkanker

In december 2016 kreeg de ziekte hersenstamkanker bij kinderen veel aandacht door een actie van Tijn, een zesjarige jongen die aan deze ziekte leed. Zijn laatste wens was om geld op te halen voor Serious Request. Hij kreeg internationaal veel aandacht voor zijn nagellakactie en wist daarmee 2,5 miljoen euro op te halen voor kinderen in derdewereldlanden

De arts die hem behandelde, Dannis van Vuurden, is een van de wetenschappers die betrokken is bij dit onderzoek naar de behandeling van hersenstamtumoren. In Nederland zijn er jaarlijks zo'n tien kinderen met de ziekte, in Europa ongeveer 400. De vooruitzichten zijn zeer slecht, in sommige gevallen is de kans dat ze de eerste vijf jaar overleven kleiner dan vijf procent. 'Het is heel naar, omdat je bij de diagnose al moet zeggen dat je de ziekte tijdelijk kunt stoppen, maar echt beter maken kunnen we je helaas nog niet. Als dokters staan we voor een groot probleem hoe we deze kinderen kunnen helpen', zei Van Vuurden naar aanleiding van de actie tegen de NOS. Het wetenschappelijk onderzoek vormt een uitlaatklep voor hem. Van Vuurden heeft de drive om het voor andere kinderen beter te maken. Naast dit onderzoek lopen er nog verschillende andere onderzoeken om de hersenstamtumoren te kunnen behandelen.

Tijn startte later nog een nieuwe inzamelingsactie, dit keer gericht op de behandeling van hersenstamkanker. Hij wist 1 miljoen euro binnen te halen. In 2017 overleed Tijn aan de gevolgen van de ziekte.

Meer lezen