Ondersteuning Open Science Infrastructuren

Open Science is afhankelijk van veelal digitale infrastructuur. Voor de duurzame instandhouding van dergelijk infrastructuren zijn investeringen nodig. Dat is complex omdat het om collectieve actie vraagt en vaak ook nog op wereldschaal. NWO probeert daaraan een bijdrage te leveren.

 • ArXiv

  Repository van met name preprints van wetenschappelijke artikelen vooral gericht op de wis-, natuur en sterrenkunde, informatica, computer wetenschappen, economie en biologie.

  Duur: 2020-2022

  Jaarlijks bedrag: $ 5000,-

  ArXiv

 • cOAlition S

  cOAlition S is de groep van onderzoeksfinanciers achter Plan S. Doelstelling is om de transitie naar volledige en onmiddellijke Open Access te realiseren. Deze bijdrage is bedoeld voor het instellen van een cOAlitie S secretariaat.

  Duur: 2020-2022
  Jaarlijks bedrag: 150.000 euro

  cOAlition S

 • Digital Curation Centre

  Het Digital Curation Centre (Edinburg University) is de ontwikkelaar van DMPonline.

  Duur: 2020-2022Jaarlijks bedrag: 10.000 pond

  Digital Curation Centre

 • DORA

  DORA is een globaal initiatief gericht op het veranderen en verbeteren van de manier waarop onderzoek en onderzoekers worden beoordeeld / geevalueerd en street ook het gebruik van onbetrouwbare metrics terug te dringen. NWO is een supporting member.

  Duur: 2020-2022
  Jaarlijks bedrag: 10.000 euro

  DORA

 • OAPEN

  Digitale repository voor Open Access boeken. De OAPEN library is de dedicated Open Access repository voor Open Access boeken die voortkomen uit NWO-financiering.

  Duur: 2020-2022

  Jaarlijks: 30.000 euro

  OAPEN

 • Open Library of the Humanities

  Dit is een Open Access publicatie platform op het gebied van geesteswetenschappen.Duur: 2020 - 2022
  Jaarlijks bedrag: 10.000 euro

  Open Libary of the Humanities

 • Openjournals.nl

  Dit project beoogt een Open Access platform te bieden voor zelfstandige Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften. Dit project wordt uitgevoerd door het Humanities Cluster van de KNAW.

  Duur: 2020-2022

  Eenmalig: 335.000 euro

  Openjournals.nl

 • SciPost

  SciPost is een niet-commercieel open access publicatie platform op het gebied van de natuurwetenschappen. SciPost heeft een vernieuwend (diamanten) verdienmodel wat betekent dat auteurs niet hoeven te betalen voor hun publicaties.

  Duur: 2021-2023
  Jaarlijks bedrag: 15.000 euro

  Meer informatie op SciPost

 • UKB

  Het consortium van universiteitsbibliotheken in Nederland. UKB is samen met de VSNU verantwoordelijk voor de licentie- en open access onderhandelingen voor de Nederlandse universiteiten. NWO is geassocieerd lid van UKB.

  Duur: Jaarlijks
  Jaarlijks bedrag: 2.500 euro

  UKB

 • Directory of Open Access Journals

  De Directory of Open Access Journals is het meest gezaghebbende onafhankelijke register van hoogwaardige, gepeer reviewde open access tijdschriften. DOAJ streeft ernaar de zichtbaarheid en impact van volledig open access tijdschriften te verhogen en de kwaliteit te waarborgen.

  Duur: 2021-2023
  Jaarlijks bedrag: 8.000 euro

  Meer informatie is te vinden op doaj.org

 • OA Switchboard

  OASwitchboard zal een infrastructuur ontwikkelen om het steeds complexere betalingsverkeer van open access publicatiekosten tussen instellingen, onderzoeksfinanciers en uitgevers te faciliteren.

  Duur: 2021-2023
  Jaarlijks bedrag: 3.000 euro

  Meer informatie is te vinden op oaswitchboard.org