NIOZ: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is een instituut dat onderdeel uitmaakt van NWO-I en nauw samenwerkt met de Universiteit Utrecht.

Wat doet het NIOZ?

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, doet als nationaal oceanografisch onderzoeksinstituut al bijna 145 jaar multidisciplinair fundamenteel zeegaand onderzoek naar wetenschappelijk en maatschappelijk belangrijke vraagstukken over het functioneren van delta- en kustgebieden, zeeën en oceanen. Daarnaast beheert het NIOZ de nationale onderzoeksschepen en de apparatuur voor de Nederlandse onderzoeksgemeenschap. Ook stimuleert en ondersteunt het NIOZ het mariene onderzoek, onderwijs en beleidsontwikkeling op nationaal en internationaal niveau. Het NIOZ werd in 2018 door een internationale evaluatiecommissie beoordeeld als excellent en wereldleidend.

Waarom zeeonderzoek?

Wij bewonen de blauwe planeet: ruim 70% is bedekt door zee, meer dan 50% van de zuurstof op aarde wordt  geproduceerd door de oceanen. Oceanen zijn de belangrijkste buffer voor CO2 en opwarming van de aarde. Veel antwoorden op de grote, maatschappelijke vraagstukken die hoog op de Nederlandse, Europese en mondiale agenda’s staan, zijn te vinden langs kusten en in de zeeën en oceanen. Of het nu gaat om de kansen die ze bieden (als bron van energie, voedsel, grondstoffen, transport, toerisme, natuur), óf om oplossingen voor de problemen (vervuiling, overbevissing, de gevolgen van klimaatverandering). Gezonde, productieve delta’s, zeeën en oceanen zijn van groot ecologisch, economisch en geopolitiek belang voor Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk. Zeeonderzoek is hard nodig, want benutten en beschermen begint bij begrijpen.

De koers van het NIOZ

Het Antropoceen is de tijd waarin wij leven, menselijke impact toeneemt en natuurlijke omstandigheden en omgeving sterk veranderen. NIOZ onderzoekers willen begrijpen hoe de belangrijke mariene systemen en processen hierin meespelen, met de nadruk op biodiversiteit, ecosysteemarchitectuur en de CO2-cyclus. Een beter begrip hiervan is de basis om als maatschappij de grote uitdagingen het hoofd te kunnen bieden en een duurzame koers te kiezen.

De mensen van het NIOZ

Bij het NIOZ werken 325 bevlogen medewerkers uit meer dan 25 verschillende landen. Ongeveer de helft van deze medewerkers doet onderzoek van delta tot diepzee en de andere helft is onmisbaar bij de ondersteuning van de wetenschappers. Met elkaar en met collega’s in binnen- en buitenland werken zij hard aan het veilig stellen van onze oceanen, onze kusten en onze toekomst.

NIOZ als Nexus

Het NIOZ en werkt nationaal en wereldwijd samen met universiteiten, onderzoeksinstituten, HBO’s, NGO’s, bedrijven en overheden. Als nationaal oceanografisch instituut, vertegenwoordigt het NIOZ Nederland in vele samenwerkingsverbanden zoals de denktank voor het Europese mariene wetenschapsbeleid, de European Marine Board (EMB), en het Partnership for the Observation of the Global Oceans (POGO).

NIOZ-nieuwsbrief

Contactgegevens

NIOZ: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
Postbus 59
1790 AB  Den Burg (Texel)
(0222) 369 300
secretary@nioz.nl

Bezoekadres:
Landsdiep 4
1797 SZ  't Horntje (Texel)
Kijk op de NIOZ-website voor de adresgegevens van NIOZ-locatie Yerseke

Ga naar de NIOZ-website