Virtuele briefopener ontsluit nieuw onderzoeksterrein

Nadine Akkerman_Letterlocking

Binnen het NWO-project ‘Signed, Sealed, & Undelivered’ ontwikkelde een internationaal, multidisciplinair team van wetenschappers een nieuwe technologie om gevouwen brieven te lezen zonder ze te openen. Met het Nature Communications artikel waarin ze deze technologie beschrijven zetten de auteurs onderzoek naar de vouwwijze van brieven op de kaart, vertelt projectleider Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden.

Het is 31 juli 1697. Jacques Sennacques uit Luik schrijft aan Pierre Le Pers in Den Haag dat hij zo snel mogelijk een officiële akte van overlijden nodig heeft van ene Daniel Le Pers. Omdat de uitvinding van de envelop nog zo’n 150 jaar op zich zal laten wachten, vouwt hij de brief zodanig dat deze meteen ook als verzegelde envelop fungeert en verstuurt hem. De brief kan echter niet bezorgd worden en eindigt ongeopend in een kist van postmeester Simon de Brienne en diens vrouw postmeesteres Maria Germain. Meer dan driehonderd jaar later is hij nu dan eindelijk gelezen. Zonder de ingenieuze wijze van vouwen, ook wel letterlocking genoemd, te verstoren.

Lees het volledige verhaal hier

NadineAkkerman

De computerwetenschappers kwamen met een concept-algoritme en lieten dat los op een brief. Daarna kwamen wij als handschriftkundigen en letterkundigen om te beoordelen welke puzzelstukjes nog niet op de juiste plaats lagen. Met die informatie konden de computerwetenschappers de techniek dan weer verbeteren.

Nadine Akkerman