Twee onderzoeksprojecten over de water-energie-voedselnexus in stedelijke context toegekend met Zuid-Afrika

Merian fund_zuid afrika

De Zuid-Afrikaanse National Research Foundation (NRF) en NWO hebben in de tweede call for proposals van het onderzoeksprogramma Samenwerking Zuid-Afrika-Nederland twee projecten gehonoreerd. De projecten zijn gericht op het in evenwicht brengen van trade-offs en het versterken van synergieën tussen de voedsel-, water- en energiesectoren in de stedelijke gebieden. De call is onderdeel van het Merian Fund.

De twee gehonoreerde projecten binnen de tweede call for proposals werken aan oplossingsrichtingen voor grote maatschappelijke uitdagingen ten aanzien van WEF in de specifieke context van het stedelijke gebied. De uitdagingen waarmee stedelijke gebieden in Zuid-Afrika worden geconfronteerd, zijn vergelijkbaar met problemen in andere wereldsteden. De onderzoeksresultaten kunnen daarom ook zeer waardevol zijn voor andere contexten.

Ecological Community Engagements: Imagining sustainability and the water-energy-food nexus in urban South African environments (Eco-Imagining)
Projectleiders: prof. dr. L. Manderson (University of the Witwatersrand) & prof. dr. E.M. Moyer (Universiteit van Amsterdam)

Consortiumpartners: University of Limpopo, University of Fort Hare, Ruliv, Rand Water, Hannelie Coetzee Visual Art, Gender CC, South African Weather Service (SAWS), IHE-Delft Institute for Water Education, Rijksuniversiteit Groningen en Research Center for Material Culture

Dit onderzoek beoogt door een transdisciplinaire benadering het belang van creatieve verbeelding te benadrukken in het begrijpen van de water-, energie- en voedselzekerheidsuitdagingen. Door te werken in zeer lokale, stedelijke contexten, trachten de onderzoekers nieuwe kennis te genereren over de manieren om deze onzekerheden te manoeuvreren. Door samenwerking met lokale bewoners en gebruik te maken van hun begrip van de WEF-Nexus, verwachten de onderzoekers richtlijnen te kunnen ontwikkelen voor partnerschappen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van het levensonderhoud, het milieu en het algemeen welzijn van stedelijke bewoners in de Zuid-Afrikaanse context.

Longue Durée of WEF in post-extraction landscapes - WEF POST LONG DUREE: Learning from Gauteng and Limpopo Regions to develop an interdisciplinary approach
Projectleiders: prof. dr. F.L. Hooimeijer (Technische Universiteit Delft) & prof. dr. H.K. le Roux (University of the Witwatersrand)

Consortiumpartners: University of Venda, Wits Mining Institute, Gauteng City-Region Observatory (GCRO), Wits History Workshop, IHE-Delft Institute for Water Education, Studio Hartzema en URBANIAHOEVE

Door de ruimtelijke relaties in kaart te brengen, kunnen gebruikers worden geïnformeerd en bewust worden gemaakt van de verwevenheid van mijnbouw, landschap en de geschiedenis van WEF-bestaansmiddelen. Het doel van dit onderzoeksproject is o.a. om een onderzoeks- en ontwerpgemeenschap op te zetten en een methodologische benadering te creëren waarin de ruimtelijke dynamiek en langdurige interacties tussen water, energie en voedsel worden geanalyseerd. Door middel van deze verwachte opbrengsten beogen zij bij te dragen aan een duurzame visie voor het herbestemmen van ontgonnen landschappen.

Samenwerking tussen NRF en NWO

NWO en de Zuid-Afrikaanse National Research Foundation (NRF) ondersteunen langdurige wetenschappelijke samenwerking. Momenteel is de samenwerking gericht op de Water-Energy-Food (WEF)-nexus. NWO en NRF schrijven regelmatig calls voor voorstellen uit en nodigen consortia uit waarin onderzoekers van kennisinstellingen samenwerken met maatschappelijke partners uit publieke, semipublieke en private organisaties. Zo streven ze ernaar om effectieve bijdragen te leveren voor de ondersteuning van transformaties naar duurzaamheid en het geleidelijk uitbreiden van de kennisbasis op het gebied van de WEF-nexus. Binnenkort zal er een derde call for proposals worden gepubliceerd met als titel: Integrating Health Approaches and the Water-Energy-Food (WEF) nexus.

Lees meer over het programma en de vorige/aankomende calls

Merian Fund

Dit programma valt onder het Merian Fund. Deze bilaterale samenwerking is een fonds voor internationale wetenschappelijke samenwerking. Het is gericht op het verder stimuleren van gezamenlijk, impactgericht onderzoek van Nederlandse en Zuid-Afrikaanse onderzoekers.

Meer informatie