Financieringslijnen

Om samenwerking te bevorderen harmoniseert NWO de huidige subsidie-instrumenten zoveel mogelijk. Hierdoor krijgen onderzoekers, ongeacht het onderzoeksdomein, zoveel mogelijk identieke randvoorwaarden. Zo wordt het makkelijker, zowel voor aanvragers als voor NWO, om meer over de grenzen van disciplines en domeinen heen te werken.

NWO biedt een beperkt palet van instrumenten aan met een overzichtelijk aantal modules. Deze modules kunnen worden gecombineerd, al naar gelang de doelen van het programma of de call. Op deze wijze blijft flexibiliteit mogelijk voor de verschillende behoeften van de verschillende disciplines.

Doelstelling per financieringslijn

De harmonisatie van instrumenten levert het volgende palet op, waarbij elke financieringslijn een onderscheiden doelstelling heeft:

  1. Open Competitie
    We financieren vrij en ongebonden onderzoek binnen de vier wetenschapsdomeinen. We geven onderzoekers de mogelijkheid onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden. Maak een keuze voor één van de volgende NWO-domeinen:
    Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) 
    Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) 
    Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) 
    ZonMw (Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen)

  2. Talent
    We faciliteren persoonsgebonden financiering voor individuele onderzoekers in de verschillende fasen van hun carrière, al dan niet in teamverband. We financieren vrij en ongebonden onderzoek, onder meer via het Talentprogramma (Veni, Vidi, Vici), afgestemd op de verschillende fases in de loopbaan van onderzoekers.
    NWO Talentprogramma Veni | Vidi | Vici
    Rubicon
  3. Samenwerking met kennisgebruikers en maatschappij
    We financieren projecten of programma’s voor thematisch onderzoek en valorisatie, in samenwerking met externe publieke en/of private partijen. Deze projecten of programma’s zijn bedoeld om de economische of maatschappelijke impact van het onderzoek te vergroten en te versnellen. Denk aan programma’s van de Nationale Wetenschapsagenda, programma’s binnen het kader van het Kennis- en Innovatieconvenant (gericht op grote uitdagingen in onze samenleving, die vragen om meer kennis en baanbrekende innovaties) en programma’s gefinancierd uit het Nationaal Groeifonds grootschalige investeringsprojecten en -programma’s gericht op economische groei voor de langere termijn).
    NWA (Nationale Wetenschapsagenda)
    KIC (Kennis- en Innovatieconvenant)
    NGF (Nationaal Groeifonds)
  4. Praktijkgericht onderzoek
    We investeren in professionalisering, kwaliteitsversterking en zelforganisatie van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Hiervoor hanteren we verschillende financieringsinstrumenten, onder verantwoordelijkheid van ons Regieorgaan SIA.
  5. Wetenschappelijke infrastructuur
    We dragen bij aan het realiseren en ontsluiten van (grootschalige) wetenschappelijke infrastructuur via onder meer de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur. Financiële ondersteuning voor de verdere opbouw van de Nederlandse digitale onderzoeks- en data-infrastructuur, bijvoorbeeld voor eScience en rekenfaciliteiten, en het stimuleren van coördinatie en samenwerking via Thematische Digitale Competence Centers (TDCCs).

Modules

In de meeste gevallen zullen de programma's en projecten uit bovenstaande financieringslijnen worden opgebouwd met de volgende modules: