Isaac Newton Group of Telescopes

Astronomen kunnen waarneemtijd aanvragen op de Isaac Newton telescoopgroep op La Palma (Canarische eilanden, Spanje).

Waarvoor

Telescopen zijn belangrijke instrumenten voor astronomen om het heelal te bestuderen. Deze telescopen bevinden zich vaak op afgelegen plekken op grote hoogte om de invloed van de omgeving en atmosfeer te minimaliseren.

Astronomen kunnen waarneemtijd aanvragen op de Isaac Newton telescoopgroep (ING) op La Palma. De Isaac Newton telescoopgroep bestaat uit de 4,2 m William Herschel telescoop (WHT) en de 2,5 m Isaac Newton telescoop (INT). Omdat de waarneemtijd beperkt is, worden een selectieprocedure uitgevoerd om de beste onderzoeksvoorstellen te selecteren.

Voor wie

Astronomen verbonden aan een Nederlandse universiteit of een door NWO erkend onderzoeksinstituut, kunnen een aanvraag indienen. 

Wat aanvragen

U kunt Nederlandse waarneemtijd aanvragen op de INT en WHT telescopen. Per semester bedraagt de beschikbare tijd ongeveer 45 nachten op de INT en 45 nachten op de WHT, gelijkmatig verdeeld over ‘donkere’, ‘grijze’ en ‘heldere’ nachten. Semester A loopt van 1 februari tot 31 juli, semester B loopt van 31 juli tot 31 januari.

Voor de WHT en de INT mogen zowel grote aanvragen (8 of meer nachten in één semester) als langlopende aanvragen (waarbij tijd aangevraagd wordt voor meer dan één semester) worden ingediend. Gezien de aanstaande verandering in ING instrumentatie (zie ook bijlage onderaan deze pagina) is het verstanding om contact op te nemen met de NWO programma manager als u overweegt een langlopende aanvraag in te dienen.

Wanneer aanvragen

  • De jaarlijkse deadline voor het indienen van aanvragen voor waarneemtijd in Semester B (1 februari – 31 juli) is omstreeks 15 september.
  • De jaarlijkse deadline voor het indienen van aanvragen voor waarneemtijd in Semester A (1 augustus – 31 januari) is omstreeks 15 maart.

Beoordeling

Criteria

Aanvragen worden beoordeeld door de ING Programma Commissie van NWO Exacte en natuurwetenschappen. Omdat aanvragen voor waarneemtijd uit veel verschillende onderzoeksgebieden in de astronomie komen, dient u er rekening mee te houden dat niet alle leden van de Programma Commissie werken in uw specifieke onderzoeksgebied. Geef daarom voldoende achtergrondinformatie, en licht de relevantie toe van uw onderzoeksvragen. Leg ook uit hoe de data uit de waarneming uw onderzoeksvragen kunnen beantwoorden.

Procedure

De Programma Commissie kan alleen Nederlandse waarneemtijd toewijzen op de ING. Internationale aanvragen worden door een andere commissie beoordeeld.

In het algemeen krijgt u na ongeveer drie maanden van de telescooporganisatie bericht over de acceptatie van uw aanvraag. Omstreeks dezelfde tijd krijgt u ook feedback van de programmacommissie. 

Meer informatie 

Meer informatie over het aanvragen van waarneemtijd voor de Isaac Newton Group of Telescopes is te vinden op de ING website.


Kenmerken

Status

Tijdelijk gesloten voor aanvragen

Sluitingsdatum

22 september 2018 14:00

Type

Grote faciliteiten

Wetenschapsterrein

Exacte en Natuurwetenschappen

Speerpunt

Grote onderzoeksfaciliteiten (2015-2018)

Contact

Mw. dr. Katrien Uytterhoeven Mw. dr. Katrien Uytterhoeven (+31 (0)70 344 09 48 eilandstrw@nwo.nl