Binnen de call for Programme Chairs kunnen onderzoekers een persoonlijke subsidie aanvragen voor het opzetten en leiden van een multidisciplinair onderzoeksprogramma in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De twee beoogde onderzoeksprogramma’s sluiten aan op kennisvragen in de Caribische regio en hebben respectievelijk een sociaal-cultureel en een natuurwetenschappelijk zwaartepunt. De twee Programme Chairs zullen beiden een onderzoeksteam om zich heen verzamelen en samenwerken met lokale partners.
Gepromoveerde onderzoekers uit binnen- en buitenland kunnen een Tenure Track positie aanvragen in het onderzoeksgebied Elektrochemische Conversie en Materialen (ECCM) bij een Nederlandse gastinstelling.
Consortia van wetenschappers en publieke/private partijen samen kunnen financiering aanvragen voor vernieuwend onderzoek op het gebied van energiesysteemintegratie.
Met dit programma kunnen getalenteerde masterstudenten zélf, in samenwerking met kennisinstellingen en bedrijven, een voorstel voor promotieonderzoek opstellen en uitvoeren binnen de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.
Consortia van onderzoekers en private partijen kunnen financiering aanvragen voor onderzoek dat bijdraagt aan een radicale verandering van het huidige landbouwsysteem. Het gaat om kennisontwikkeling en innovaties die bijdragen aan een overgang naar robuuste, duurzame landbouwsystemen die ecologisch houdbaar zijn, bijdragen aan versterking van biodiversiteit, circulair zijn en een minimale bijdrage aan de klimaatverandering hebben, waarbij ook oog is voor voedselveiligheid en gezonde voeding.
Deze call for proposals roept kennisinstellingen en andere geïnteresseerde partijen op tot het ontwikkelen van onderzoeksprojecten gericht op kennisbehoeftes rond de interactie tussen ecologie en de fysieke aspecten van windparken op het Nederlandse deel van de Noordzee. De consortia werken inter- en transdisciplinair met betrokkenheid van de gehele kennisketen.
Het thematisch programma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) stelt € 2.64 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar de inzet van big data-analyses bij het bieden van een kansrijke start voor kinderen. Professionals uit de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg (JGZ), kennisinstellingen, onderzoekers uit de exacte- en natuurwetenschappen, de sociale- en geesteswetenschappen en de sociaal-medische- en gezondheidswetenschappen, en andere geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden voor deelname aan het vooronderzoek (fase I).
Deze call for proposals roept kennisinstellingen en andere geïnteresseerde partijen op tot het deelnemen aan onderzoeks- en implementatieprojecten rond Opslag en Conversie. De consortia werken interdisciplinair en zijn kennisketenbreed.
Het gaat economisch beter, maar de armoede- en schuldenproblematiek in Nederland groeit. Hoe kunnen we deze armoede bestrijden, het aantal mensen met problematische schulden terugdringen en mensen met schulden effectiever helpen? Het Nationale Wetenschapsagenda (NWA) programma stelt € 3 miljoen beschikbaar om deze vragen te onderzoeken in kennisketenbrede interdisciplinaire consortia. Gemeenten, kennisinstellingen en andere geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden om mee te doen aan deze projecten.
We produceren grote hoeveelheden voedsel voor een relatief lage prijs, maar belasten daarbij het milieu. Hoe kunnen we overgaan naar een voedselproductiesysteem waarbij minder verloren gaat, natuurlijke hulpbronnen worden gespaard en bodemecologie en biodiversiteit worden versterkt? Het Nationale Wetenschapsagenda (NWA) programma stelt budget beschikbaar om deze vraag te onderzoeken in kennisketenbrede transdisciplinaire consortia. Alle partijen die geïnteresseerd zijn in een transitie van het voedselsysteem kunnen een motivatieformulier insturen.