Binnen de call for Programme Chairs kunnen onderzoekers een persoonlijke subsidie aanvragen voor het opzetten en leiden van een multidisciplinair onderzoeksprogramma in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De twee beoogde onderzoeksprogramma’s sluiten aan op kennisvragen in de Caribische regio en hebben respectievelijk een sociaal-cultureel en een natuurwetenschappelijk zwaartepunt. De twee Programme Chairs zullen beiden een onderzoeksteam om zich heen verzamelen en samenwerken met lokale partners.
Het Nationale Wetenschapsagenda (NWA) programma 'Living labs voor het herstel van biodiversiteit in het landelijk gebied' stelt budget beschikbaar om in de praktijk de mogelijkheden voor biodiversiteitsherstel te onderzoeken in kennisketenbrede transdisciplinaire consortia ('living labs'). Consortia van kennisinstellingen en maatschappelijke stakeholders kunnen gezamenlijk een voorstel voor een living lab indienen (fase 1). Drie living labs worden na een voorselectieprocedure uitgenodigd om gezamenlijk een definitieve subsidieaanvraag in te dienen (fase 2).
Deze call for proposals over ‘Cybersecurity - naar een veilig en betrouwbaar digitaal domein’ roept kennisinstellingen en andere geïnteresseerde partijen op tot het deelnemen aan onderzoeks- en implementatieprojecten rond cybersecurity en governance en cybersecurity, governance en cryptologie. De te vormen consortia werken interdisciplinair en zijn kennisketenbreed. Specifieke aandacht gaat uit naar talentontwikkeling waarbij nadrukkelijk de mogelijkheid bestaat talent uit het maatschappelijk veld aan te trekken voor promotieonderzoek.
Deze call for proposals roept kennisinstellingen en andere geïnteresseerde partijen op tot het ontwikkelen van onderzoeksprojecten gericht op kennisbehoeftes rond de interactie tussen ecologie en de fysieke aspecten van windparken op het Nederlandse deel van de Noordzee. De consortia werken inter- en transdisciplinair met betrokkenheid van de gehele kennisketen.
Het gaat economisch beter, maar de armoede- en schuldenproblematiek in Nederland groeit. Hoe kunnen we deze armoede bestrijden, het aantal mensen met problematische schulden terugdringen en mensen met schulden effectiever helpen? Het Nationale Wetenschapsagenda (NWA) programma stelt € 3 miljoen beschikbaar om deze vragen te onderzoeken in kennisketenbrede interdisciplinaire consortia. Gemeenten, kennisinstellingen en andere geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden om mee te doen aan deze projecten.
In dit Partnership kunnen onderzoekers financiering aanvragen voor innovatieve onderzoeksprojecten op het gebied van abiotische stress in planten. Het partnership wordt gefinancierd door NWO domeinen Toegepaste en Technische Wetenschappen en Exacte en Natuurwetenschappen en is samen met branchevereniging Plantum opgezet.
NWO-domein TTW nodigt onderzoekers en gebruikers uit om gezamenlijk nieuwe, uitdagende onderzoeksprogramma’s binnen de toepassingsgerichte en technische wetenschappen in te dienen die economische en maatschappelijke impact genereren op voor Nederland relevante thematische gebieden.
In het samenwerkingsprogramma Smart Industry financiert NWO inzichtgevend en innovatief onderzoek op het gebied van slimme producten en diensten, die industriële en product systemen toekomst rijp maken. Specifieke multidisciplinaire onderzoekstopics in dit programma liggen op het snijvlak van: personalisatie, big data, autonome systemen, slimme systemen en slimme apparatuur.