The Brain SIN-posium: Stress, Inflammation & Nutrition Crosstalk

Summary

Het doel van dit symposium, getiteld ‘Brain SIN-posium; Stress, Inflammation & Nutrition crosstalk’, is om dieper in te gaan op de interactie tussen stress, het immuunsysteem en voeding om de effecten van de synergistische werking van deze factoren op het brein beter te begrijpen. Stress kan zich voordoen in tal van vormen ((bijvoorbeeld het ervaren van traumatische gebeurtenissen, ziek worden, of blootgesteld worden aan een ongezond dieet of ondervoeding). Deze diverse vormen van stress hebben afhankelijk van hun intensiteit, duur en de levensfase waarin ze zich voordoen, impact op ons brein en ons lichaam én op het risico om hersen- en metabolische-aandoeningen te ontwikkelen. De verschillende betrokken (endocriene, immuun- en voedings-) systemen beïnvloeden elkaar voortdurend en een synergistische werking van deze systemen is aannemelijk.
Dit ééndaagse symposium geeft wetenschappers uit zowel klinische als preklinische onderzoeks-disciplines de unieke gelegenheid tot het uitwisselen van de nieuwste inzichten en in discussie te treden over dit concept. Dit symposium biedt een programma met: een interdisciplinair karakter, twee vooraanstaande internationale sprekers én uitstekende senior en junior wetenschappers vanuit heel Nederland (10 verschillende Nederlandse centra). Deze bijeenkomst stelt wetenschappers in staat om kennis uit te wisselen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van neurowetenschappen, immunologie, endocrinologie en voeding; onderzoeksgebieden die niet zo vaak met elkaar in discussie treden

Details

Project number

860.2017.019

Main applicant

Dr. A. Korosi

Affiliated with

Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS)

Duration

22/03/2018 to 25/06/2018