Printed material

NWO has various templates for printed material. More about the different means below.

Brochures (in Dutch)

Voor het opmaken van brochures heeft NWO (InDesign-)templates in de formaten A4, B5 en A5.

De templates bevatten een basisontwerp (op basis van de huisstijlregels) waarmee brochures direct zijn op te maken. De templates voor de omslagen zijn beschikbaar in drie varianten en bevatten kant-en-klare kadervormen waar op eenvoudige wijze een foto kan worden ingevoegd. Daarnaast is het mogelijk om voor omslagen zelf kadervormen te ontwerpen. Hiervoor worden de richtlijnen bij Uitleg gebruik vormelementen gebruikt.

De omslagen en binnenwerken zijn als aparte InDesign-bestanden te downloaden. Hieronder volgen enkele richtlijnen voor het opmaken van omslagen en binnenwerken.

Kadervormen en lijnvormen
De templates voor omslagen bevatten kant-en-klare kadervormen. In het basisontwerp kunnen de witte lijnvormen worden verschoven als ze door een belangrijk deel van de omslagfoto lopen. Let daarbij op dat de witte lijnvorm die precies samenvalt met de kadervorm blijft staan (voor het gemak is deze lijnvorm vergrendeld in de template).
Daarnaast is het mogelijk om voor omslagen zelf kadervormen te ontwerpen. Hiervoor worden de richtlijnen bij Uitleg gebruik vormelementen gebruikt.

Verder zijn onderstaande richtlijnen van toepassing bij het opmaken van omslagen:

  • Op de voorzijde van de omslagen wordt voor alle tekst het lettertype Tungsten gebruikt.
  • Op de achterzijde van omslagen staan de adresgegevens van NWO. Hiervoor wordt altijd alleen de F37 Bolton gebruikt.
  • Het logo staat op alle formaten in een vast formaat op een vaste positie. Voor de formaten A4 en B5 wordt er hetzelfde formaat gebruikt, voor A5 omslagen wordt een kleinere formaat logo gebruikt.
  • In de basisontwerpen van de omslagen staat de foto alleen op de voorzijde van het omslag en loopt niet door op de achterzijde. Op die manier ligt de focus van het beeld altijd volledig op de voorzijde van de omslag en is er minder risico dat een belangrijk deel van de foto op de achterzijde belandt. Het maakt bovendien het zoeken of maken van een foto eenvoudiger omdat het beeld niet (extreem) liggend hoeft te zijn om zoveel voor- als achterzijde te beslaan. De lijnvormen lopen wel door op de achterzijde van het omslag. Als ervoor wordt gekozen om zelf een kadervorm te ontwerpen kan de foto wel op de achterzijde doorlopen.
  • Het vlak onder de foto op de voorzijde (in InDesign aangeduid als titelvlak) is bij brochures altijd wit.
  • De achterzijde van het omslag heeft altijd een egale kleur uit het primair of secundair kleurenpalet van NWO.
  • Linksboven op de achterzijde staan, in een vaste vormgeving en op een vast positie, de gegevens van NWO
  • In de templates is een voorbeeld opgenomen voor het verwerken van meerdere logo’s op de achterzijde van publicaties.
Voorbeeld van omslagen
Voorbeeld van omslagen van brochures

  • Voor de formaten A4, B5 en A5 is een grid ontwikkeld dat als basis dient voor een basisontwerp. Het kolommengrid (de verticale lijnen) is opgebouwd uit eenheden van 5 mm en kan worden onderverdeeld in eenheden van 2,5 mm. Het regeltransport (de horizontale lijnen) is 4,8 mm en kan worden onderverdeeld in eenheden van 1,2 mm.
     
  • Met het basisontwerp kunnen eenvoudig publicaties worden opgemaakt. A4 en B5 hebben een 1-koloms- en 2-koloms-opmaak, A5 heeft alleen een 1-koloms-opmaak.
     
  • In de basisontwerp is een standaardopmaak opgenomen waarin specificaties voor de meestvoorkomende tekstelementen staan. Naast platte tekst, koppen en tussenkoppen zijn ook specificaties opgenomen voor intro’s, paragraafcijfers, paginacijfers, fotobijschriften, quotes, voetnoten en kaderteksten.
     
  • Omwille van optimale leesbaarheid en eenheid in de vormgeving liggen in het basisontwerp een aantal typografische elementen vast:
    • De specificaties voor de platte tekst liggen vast (lettertype: F37 Bolton Regular, grootte: 9,25 pt, spatiëring: 5 pt, interlinie: 4,8 mm)
    • Het lettertype Tungsten wordt uitsluitend gebruikt voor grotere tekstelementen zoals chapeau’s, hoofdkoppen en quotes.
    • Het lettertype F37 Bolton wordt gebruikt voor kleinere tekstelementen zoals platte tekst, tussenkoppen, tabellen, kaderteksten, voetnoten etc.
       
  • Op een aantal punten mag het basisontwerp worden aangepast:
    • De grootte, positie en kleur van de chapeau’s, hoofdkoppen en quotes mag worden aangepast. Het lettertype blijft altijd Tungsten.
    • De grootte, positie en kleur van tussenkoppen, tabellen, kaderteksten etc. mag worden aangepast. Het lettertype blijft altijd F37 Bolton.
    • De breedtes en posities van de tekstkolommen mogen worden aangepast mits dit gebeurt op het grid of een veelvoud van deze maatvoering. Het kolommengrid (de verticale lijnen) is opgebouwd uit eenheden van 5 mm. Het regeltransport (de horizontale lijnen) is 4,8 mm en kan onderverdeeld worden in eenheden van 1,2 mm.
       
  • In het basisontwerp staat een opmaak voor tabellen. Daarbij is uitgegaan van helderheid en eenvoud in vorm en opmaak. Er wordt daarbij minimaal gebruik gemaakt van versierende elementen. Variaties in letterstijl (dik/dun) worden gebruikt om onderscheid aan te brengen. Kleur en lijnen dienen als extra hulpmiddel voor verduidelijking en leesbaarheid. De letter F37 Bolton wordt nooit versmald om een tabel te laten passen op de pagina.
     
  • Tekstkaders (kaders met alleen tekst) zijn rechthoekig.
     
  • Fotokaders (ook in combinatie met tekst)
    Er zijn twee soorten fotokaders die ook gecombineerd kunnen worden met tekst:
    1.  Fotokaders die aan alle zijden recht zijn. De afmeting en plaatsing van deze kaders in het binnenwerk is vrij op basis van het horizontale en verticale grid.
    2.  Fotokaders die worden gemaakt conform de richtlijnen van kadervormen voor omslagen. In dit geval zijn de fotokaders aan drie zijden recht en hebben ze aan één zijde de ronde vormen van de bollen. Over het kader lopen de drie witte lijnvormen. Deze fotokaders moeten minimaal aan een zijde van de pagina lopen. De afmeting en plaatsing van deze kaders in het binnenwerk is vrij op basis van het horizontale en verticale grid.

    De twee soorten fotokaders kunnen in een publicatie naast en door elkaar gebruikt worden.
    Er is een apart InDesign-document met opmaakvoorbeelden van fotokaders. Deze kaders kunnen naar eigen inzicht aangepast worden en worden gebruikt in de opmaak van publicaties.
Voorbeeld van binnenwerk brochures
Voorbeeld van binnenwerk van brochures

Posters en leaflets (in Dutch)

Voor de vormgeving van posters en flyers kun je contact opnemen met één van de huisstijlcoördinatoren,  via huisstijl@nwo.nl  of via communicatie@nwo.nl. Externe vormgevers kunnen hiervoor ook bij de huisstijlcoördinatoren de InDesign bestanden opvragen.

Voor het opmaken van posters heeft NWO (InDesign-)templates in drie varianten. De templates bevatten kant-en-klare kadervormen waar op eenvoudige wijze een foto kan worden ingevoegd.

In het basisontwerp kunnen de witte lijnvormen worden verschoven als ze door een belangrijk deel van de foto lopen. Let daarbij op dat de witte lijnvorm die precies samenvalt met de kadervorm blijft staan (voor het gemak is deze lijnvorm vergrendeld in de template).

Daarnaast is het mogelijk om voor posters zelf kadervormen te ontwerpen. Hiervoor worden de richtlijnen bij Uitleg gebruik vormelementen gebruikt.

Voor het opmaken van posters gelden de volgende richtlijnen:

  • Tungsten wordt uitsluitend gebruikt voor grotere tekstelementen zoals titels en subtitels.
  • F37 Bolton wordt gebruikt voor kleinere tekstelementen zoals platte tekst en tussenkoppen.
  • De kleur van het vlak onder de foto op de voorzijde (in InDesign aangeduid als titelvlak) is bij posters naar eigen inzicht aan te passen in een andere kleur uit de NWO kleurenpaletten. Let daarbij op dat het logo van NWO goed leesbaar blijft.
Nadruk op beeld

Bij actiematige posters waarbij tekst een ondergeschikte rol speelt, krijgen beeld en kleur een grotere rol. De titel kan, afhankelijk van de leesbaarheid, in of onder het beeld worden geplaatst. Voor het tekstgedeelte kan één van de kleuren van de NWO-huisstijl als achtergrond worden gebruikt, maar dit mag ook een witte achtergrond zijn. Het logo wordt in dat laatste geval in full colour geplaatst.

Tekst en beeld

Deze voorbeelden laten zien hoe de kleuren en vormelementen kunnen worden toegepast bij posters waarbij tekst en beeld even belangrijk zijn.

Omdat beeld hier een minder grote rol speelt wordt de titel onder het beeld geplaatst. Voor het tekstgedeelte kan een van de kleuren van de NWO-huisstijl als achtergrond worden gebruikt, maar dit mag ook een witte achtergrond zijn. Het logo wordt in dat geval in full colour geplaatst. Eventuele accenten in de tekst kunnen in kleur worden aangegeven.

Voorbeeld van posters
Voorbeeld van posters

Voor het opmaken van flyers heeft NWO (InDesign-)templates in drie varianten:

  • Een versie die eenzijdig wordt bedrukt met op de voorzijde voornamelijk een foto,  met een titel, subtitel en url.
  • Een versie die tweezijdig wordt bedrukt met op de voorzijde ruimte voor een grote foto, titel en intro. De achterzijde is vrij in te vullen.
  • Een versie die tweezijdig wordt bedrukt met op de voorzijde ruimte voor een kleine foto, titel, intro en platte tekst. De achterzijde is vrij in te vullen.

Voor het opmaken van flyers gelden de volgende richtlijnen:

  • De templates voor flyers bevatten kant-en-klare kadervormen. In dit basisontwerp kunnen de witte lijnvormen worden verschoven als ze door een belangrijk deel van de foto lopen. Let daarbij op dat de witte lijnvorm die precies samenvalt met de kadervorm blijft staan (voor het gemak is deze lijnvorm vergrendeld in de template).
  • Daarnaast is het mogelijk om voor flyers zelf kadervormen te ontwerpen. Hiervoor worden de richtlijnen bij Uitleg gebruik vormelementen gebruikt.
  • De specificaties voor de platte tekst liggen vast (lettertype: F37 Bolton Regular, grootte: 9,25 pt, spatiëring: 5 pt, interlinie: 4,8 mm)
  • Het lettertype Tungsten wordt uitsluitend gebruikt voor grotere tekstelementen zoals chapeaus, hoofdkoppen en quotes.
  • Het lettertype F37 Bolton wordt gebruikt voor kleinere tekstelementen zoals platte tekst, tussenkoppen en kaderteksten.
  • In flyers zijn fotokaders te gebruiken. De richtlijnen hiervoor zijn gelijk aan de richtlijnen voor fotokaders in het binnenwerk van brochures

Op een aantal punten mag het basisontwerp worden aangepast:

  • De kleur van het vlak onder de foto op de voorzijde (in InDesign aangeduid als titelvlak) is bij flyers naar eigen inzicht aan te passen in een andere kleur uit de NWO kleurenpaletten. Let daarbij op dat het logo van NWO goed leesbaar blijft.
  • De grootte, positie en kleur van de chapeau’s, hoofdkoppen en quotes mag worden aangepast. Het lettertype blijft altijd Tungsten.
  • De grootte, positie en kleur van tussenkoppen, tabellen, kaderteksten etc. mag worden aangepast. Het lettertype blijft altijd F37 Bolton.
Weinig tot geen beeld?

Bij de opmaak van een affiche waarbij relatief veel tekst nodig is, komt het beeld met de vormelementen te vervallen. De vormelementen komen terug op de achtergrond in het NWO-blauw.

Affiches zonder beeld worden bij voorkeur opgemaakt op A4 formaat.

voorbeeld van flyers
Voorbeeld van flyers

Wil je een brochure maken, zoals een programmaboekje, rapport of, poster/flyer? Neem contact op met één van de huisstijlcoördinatoren of collega’s van de communicatieafdeling, zij kunnen je hiermee op weg helpen en externe vormgevers voorzien van de juiste informatie en InDesign (werk)bestanden.

Uitzonderingen: de magazines ‘Onderzoek’ en ‘Resultaat’ hebben hun eigen vormgeving en vormen als enige een uitzondering op bovenstaande regels.  

Afwerking

Een brochure, magazine of ander drukwerk krijgt een extra uitstraling door de toepassing van een afwerklaag (vernis) of een plaatselijke vernis (‘UV-spot’). Wij gebruiken hiervoor een matte vernis.

Alleen een drukker kan een dergelijke afwerking uitvoeren. Hou er rekening mee dat het afwerken met een vernis ongeveer twee extra dagen productietijd betekent voor het toepassen en drogen van de vernis.

Papier

Om al het drukwerk in de nieuwe huisstijl dezelfde uitstraling te geven, gebruiken we enkel papier dat voldoet aan de volgende vijf kenmerken:

Wit speelt een belangrijke rol in de huisstijl van NWO. Het zorgt voor een frisse, eigentijdse uitstraling. Ook komende kleuren van NWO op wit papier het beste tot hun recht. Kies daarom voor een zo wit mogelijke papiersoort.

Kies een vlakke en egale papiersoort waarop de volvlakken in de huisstijlkleuren van NWO egaal weergegeven worden.

We gebruiken ongestreken (mat) papier. Het voordeel van ongestreken papier is dat het niet spiegelt als er licht in schijnt en dus prettiger leest.

Het papier moet FSC gecertificeerd zijn. Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat de grondstof voor het papier en papierproducten afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Kies een papiersoort die gangbaar is en waarvan er een compleet aanbod beschikbaar is. Er wordt aangeraden om te kijken naar een papiersoort die van minimaal 80 tot 350 grams beschikbaar is en waarvan ook enveloppen (C4 en C5 formaat) beschikbaar zijn.