Onderzoek 2. Najaar 2020.

In de spiegel. Integere wetenschap.

Gevallen van onderzoeksfraude, belangenverstrengeling, een internationale replicatiecrisis: grote en kleinere uitglijders doen het imago van de wetenschap geen goed.

Tegelijkertijd kunnen we met recht stellen dat Nederland tot de voorhoede behoort als het gaat om het bevorderen van integere wetenschap. De Nederlandse wetenschap kent een behoorlijke aanspreekcultuur. Sinds eind vorig jaar is in ons land de nieuwe gedragscode wetenschappelijke integriteit van kracht. Bij internationale initiatieven die als doel hebben integere wetenschap te bevorderen, zijn bovengemiddeld veel Nederlandse onderzoekers betrokken. En als eerste wetenschapsfinancier ter wereld stelde NWO drie jaar geleden via een speciaal programma geld beschikbaar voor replicatieonderzoek. 

Reden genoeg om in dit tweede nummer van Onderzoek integere wetenschap als thema neer te  zetten. Wat komt er allemaal kijken bij zorgvuldig, objectief, respectvol en controleerbaar onderzoek? Hoe verhouden feiten en meningen zich tot elkaar? Kun je tegelijkertijd onderzoeker en activist zijn? En hoe integer ben je wanneer je als wetenschapper onderzoeksterrein betreedt dat in de taboesfeer ligt? Een slippertje is snel gemaakt, vaak niet eens met kwade bedoelingen. ‘Iedereen komt weleens in de verleiding om ergens een positieve draai aan te geven’, zegt hoogleraar Methodologie en Integriteit Lex Bouter. ‘De kunst is dat we daar niet aan toegeven, en dat het snel zichtbaar wordt als we het toch doen.’

Download hier het hele magazine als pdf

Onderzoek 2019_2.jpg