Communication Initiative Award

De Communication Initiative Award beloont onderzoekers voor wetenschapscommunicatie naar een breder publiek. Per jaar wordt één initiatief van een individu of team aangewezen voor de Communication Initiative Award. De laureaat krijgt een bedrag van 50k€. Dat bedrag is bedoeld voor activiteiten die passen bij de achtergrond van de prijs.

Waarvoor

Met de Communication Initiative Award wil het NWO-domein ENW bijzondere aandacht vestigen op het succesvol communiceren door onderzoekers van onderzoeksresultaten aan een breed publiek. Goede communicatie van wetenschappelijke resultaten is cruciaal voor het versterken van de maatschappelijke impact van wetenschap. Om verbonden te zijn met de maatschappij, moet wetenschap niet alleen toegankelijk zijn, maar ook begrijpelijk en benaderbaar. Daar speelt wetenschapscommunicatie een belangrijke rol in.

De prijs is met name gericht op het zichtbaar maken van succesvolle en inspirerende initiatieven van onderzoekers over hun eigen onderzoeksgebied. De initiatieven hebben een publiek bereikt dat zonder het initiatief de kennis uit het onderzoeksgebied niet had gekregen. Daarnaast hebben de initiatieven aantoonbaar geleid tot meer betrokkenheid van de samenleving bij het onderzoeksgebied van de initiatiefnemers. Met de Communication Initiative Award worden de initiatiefnemers beloond voor succesvolle wetenschapscommunicatie over hun eigen onderzoeksgebied en worden zij aangemoedigd door te gaan op de ingeslagen weg.

Wie nomineer jij voor een NWO Communication Initiative award in 2024?

Onderzoekers van alle niveaus kunnen worden genomineerd en iedereen mag een nominatie indienen. De brochures bevatten alle voorwaarden waaraan een kandidaat moet voldoen om in aanmerking te komen voor een prijs, en de criteria waarop de winnaar geselecteerd wordt. Met behulp van een kort nominatieformulier met instructies kun je aangeven waarom deze onderzoeker of dit team de prijs verdient. 

Voordrachten dienen voor 13 juni 2024, 14:00 CEST door NWO ontvangen te zijn.

  • Wie

    Iedereen kan een voordracht indienen. Voor de Communication Initiative Award is het mogelijk om zelf (mede-) initiatiefnemer te zijn van het initiatief dat voorgedragen wordt.

  • Wat

    De Communication Initiative Award bedraagt 50k€ voor één winnaar of winnend team. De ontvanger geniet een ruime mate van bestedingsvrijheid, zolang het bijdraagt aan het doel van de prijs.

  • Wanneer

    De voordrachten dienen voor 13 juni 2024, 14:00:00 CEST door NWO ontvangen te zijn.

  • Hoe

    Voor de voordrachten dient het nominatieformulier gebruikt te worden. Het nominatieformulier is te downloaden onder ‘gerelateerde documenten’. De voordrachten dienen in het Engels te worden geschreven en in overeenstemming te zijn met DORA.

    Het nominatieformulier bevat de volgende onderdelen:

    1. Het voorblad (verplicht) met algemene gegevens over de initiatiefnemers en degene die voordraagt.
    2. De motivatiebrief (verplicht, maximaal twee pagina’s), waarin de indiener uitlegt waarom het initiatief de prijs zou moeten winnen en hoe de in deze Call for Nominations genoemde beoordelingscriteria op het initiatief van toepassing zijn.
    3. Bijlagen (maximaal vijf pagina’s), zoals ondersteunend (visueel) materiaal van het initiatief en eventuele ondersteuningsbrieven van derden.

    Zie de brochure voor meer informatie.

  • Beoordeling

    Criteria

    De beoordelingscommissie toetst allereerst of de voordracht voldoet aan het drempelcriterium. Voldoet een voordracht niet aan het drempelcriterium, dan zal de voordracht niet beoordeeld worden aan de hand van de vier criteria en dus niet meedingen naar de prijs. Het drempelcriterium is als volgt:

    • De genomineerde(n) verricht(en) in meerderheid wetenschappelijk onderzoek binnen het ENW-domein (Aard- en Milieuwetenschappen, Astronomie, Chemie, Informatica, Levenswetenschappen, Natuurkunde, Wiskunde).

    Het NWO-domein ENW wil succesvolle wetenschapscommunicatie door wetenschappers over hun onderzoeksgebied zichtbaar maken en verder stimuleren. Er is daarom gekozen voor de volgende beoordelingscriteria, die alle even zwaar wegen:

    • Het initiatief is een wetenschapscommunicatie-initiatief door wetenschappers over hun onderzoeksgebied: het initiatief is voor het merendeel opgezet door de wetenschapper(s) zelf, de communicatie betreft voor het merendeel het eigen onderzoeksgebied en de wetenschapper(s) heeft/hebben wetenschapscommunicatie niet als kerntaak;
    • Het wetenschapscommunicatie-initiatief brengt onderzoeksresultaten uit het eigen onderzoeksgebied onder de aandacht bij nieuwe doelgroepen buiten het eigen onderzoeksgebied.
    • Het wetenschapscommunicatie-initiatief heeft geleid tot meer betrokkenheid van de samenleving bij het onderzoeksgebied van de wetenschappers, bijvoorbeeld doordat het initiatief een verschil maakt in (bepaalde groepen van) de samenleving of leidt tot publieke discussie.

    Het wetenschapscommunicatie-initiatief is origineel en vernieuwend.

    Procedure

    Een beoordelingscommissie beoordeelt de nominaties en stelt een advies op. Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen besluit over de winnaars. Zie de brochure voor de volledige omschrijving.

  • Commissies Communication Initiative Award

    2023
    Dr. Sense Jan van der Molen, LEI
    Dr. Joseline Houwman, RU
    Dr. Lisette de Senerpont Domis, NIOO-KNAW
    Marjolein van Breemen, NBC
    Dr. Sebastiaan de Vet, TUD
    Noor Abdulhussain, UvA

    2022
    Prof. Margriet van der Heijden, TU/e
    Prof. dr. Casper Albers, RUG
    Prof. dr. Jan van Maarseveen, UvA
    Dr. Joseline Houwman, UU
    Dr. Lisette de Senerpont Domis, NIOO-KNAW
    Dr. Sebastiaan de Vet, TUD
    Amito Haarhuis, Rijksmuseum Boerhaave

    2021
    Dorine Schenk, Freelance
    Prof. Dr. Casper Albers, RUG
    Prof. Dr. Jan van Maarseveen, UvA
    Amito Haarhuis, Rijksmuseum Rijksmuseum Boerhaave
    Dr. Marlies ter Voorde, VU, freelance
    Dr. Sebastiaan de Vet, TUD

    2020
    Ans Hekkenberg, NewScientist
    Dr. Julia Cramer, LEI
    Amito Haarhuis, Rijksmuseum Boerhaave
    Prof. Dr. Jan van Maarseveen, UvA
    r. Francesca Arici, LEI
    Prof. Dr. Menno Schilthuizen, Naturalis