Chemie

NWO financiert en stimuleert hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de chemie.

De chemie is onderdeel van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). De Tafel Chemie is een belangrijk adviesorgaan voor het ENW-bestuur. Het werkterrein van de chemie is opgedeeld in subgebieden, gerepresenteerd door vier werkgemeenschappen.

De werkgemeenschappen doen onderzoek naar de chemie van leven, nieuwe materialen, energie, chemische conversie maar ook de onderliggende fundamenten en methodes. Het onderzoek moet antwoord geven op maatschappelijke uitdagingen zoals het beter begrijpen van processen in de cel ( bijvoorbeeld bij ziektes),  het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, nieuwe klassen van materialen, het zo efficiënt mogelijk omgaan met grondstoffen en energie en het ontwikkelen van nieuwe chemische bouwstenen, producten en processen. 

Een stevige binding met de achterban van onderzoekers, publieke en private partners is noodzakelijk om de Nederlandse chemie te stimuleren en faciliteren. NWO doet dit onder andere door de organisatie van het jaarlijkse chemie congres CHAINS. Ook zetten we sterk in op de cruciale verbinding met andere organisatieonderdelen van NWO, ZonMw en de kennisinstellingen.

NWO stimuleert samenwerkingen en strategische programma's die relevant zijn voor de chemie binnen de Missiegedreven Kennis en Innovatieagenda’s van de topsectoren en Nationale Wetenschapsagenda. Denk daarbij aan programma’s op het gebied van energie en duurzaamheid (circulariteit), veilige chemicaliën en processen, materialen, en (opkomende) sleuteltechnologieën. Verder is NWO betrokken bij (inter)nationale ontwikkelingen en agendeert onderzoek op Europees of mondiaal niveau, bijvoorbeeld via Horizon Europe Partnerschappen en bilaterale samenwerkingen met de landen in het Merian Fund. NWO ondersteunt daarnaast de Raad voor de Scheikunde, Sectorplan commissies, TKI Chemie en TKI HTSM, en levert de kennissecretaris voor de topsector Chemie.

Tot slot helpt NWO het veld om zich te organiseren rondom interdisciplinaire onderwerpen als electrochemische conversie, materialen, computational sciences. De programmacoördinatoren en -medewerkers die zich voor het chemische veld inzetten, maken onderdeel uit van het team Chemie&Natuurkunde.  Hoofd van dit team is Sandra de Keijzer.