Fout hout opsporen

Illegale houtkap is een groot probleem: naar schatting dertig tot negentig procent van het tropisch hardhout is illegaal gekapt. Controles lossen maar weinig op vanwege fraude met documenten. Onderzoekers van Wageningen University werken aan methodes om door middel van dna of een chemisch profiel de herkomst van hout te bepalen. Uit hun eerdere tests bleek dat op basis van dna een onderscheid kan worden gemaakt tussen Afrikaanse bomen die slechts veertien kilometer uit elkaar staan.

FoutHout1-01.jpg
Tekst: Dirk-Jan Zom, beeld: Pierre Kepseu, Sander van den Bosch
FoutHout2-01.jpg
FoutHout3-01.jpg
FoutHout4-01.jpg
FoutHout5-01.jpg

In september vertrokken de promovendi Bárbara Rocha Venancio Meyer-Sand en Laura Boeschoten voor veldwerk naar Kameroen. Om een database op te bouwen voor de analyses en om de methodes te verbeteren, verzamelden de onderzoekers houtmonsters uit vijf verschillende landen: drie in Afrika en twee in Zuidoost-Azië.

FoutHout6-01.jpg
FoutHout7-01.jpg
FoutHout8-01.jpg

De houtmonsters worden op verschillende manieren verkregen. Voor de chemische analyse is hout nodig uit het binnenste van de boom. De beste kwaliteit dna komt juist uit de bast. De onderzoekers kiezen voor bomen die vijftig meter tot kilometers ver uit elkaar staan om de relatie tussen genetische en ruimtelijke afstand te bestuderen.

FoutHout9-01.jpg
FoutHout10.jpg

In de laboratoria in Wageningen lossen onderzoekers de monsters op om de chemische samenstelling van het materiaal te analyseren en het dna te karakteri­seren. Nieuw is dat ze steeds meer chemische elementen van het hout meten. De concentratie en samenstelling zijn gerelateerd aan het bodemtype en dus aan de geografische herkomst van een boom. Uiteindelijk kunnen beide analyses helpen bepalen of ingevoerd hout illegaal is.

FoutHout11.jpg
FoutHout12.jpg
Onderzoek 2019_2_in beeld-1.jpg