Kennis- en Innovatieconvenant (KIC)

NWO ontwikkelt innovatieprogramma’s in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) gericht op de maatschappelijke uitdagingen van Nederland om impact te realiseren voor economie, mens en samenleving. De nadruk ligt op samenwerking tussen kennisinstellingen, private partijen en overheid. De resultaten dragen daarmee bij aan het realiseren van economische kansen. Essentieel is daarom dat bedrijven investeren in elk onderzoeksproject.

Op deze pagina vindt u informatie over de KIC-beleidsperiode 2020-2023. De activiteiten hiervan lopen nog door. Er zijn nog open calls en bijeenkomsten voor onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke partijen die deel willen nemen aan deze calls. 

Meer informatie over de beleidsperiode 2024-2027

  • Doel en doelstellingen

    Via het KIC 2020-2023 draagt NWO bij aan het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet. NWO initieert samenwerkingen, verbindt wetenschappers, private en publieke partijen en stimuleert het verkennen van nieuwe wegen. Zo ontstaan nieuwe consortia en innovatief onderzoek.

  • Budget en doorlooptijd

    De financiële bijdrage van NWO is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 en is beschikbaar voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers in samenwerking met bedrijven. Er is jaarlijks 118 miljoen euro gereserveerd.

  • Kennis en Innovatieagenda’s (KIA’s)

    Het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid is gericht op de kansen van vier grote maatschappelijke thema’s en op sleuteltechnologieën en maatschappelijk verdienvermogen. Voor elk is een Kennis- en innovatieagenda (KIA) opgesteld.

    Het gaat om de vier maatschappelijke thema’s:

    • Energietransitie & duurzaamheid
    • Landbouw, water & voedsel
    • Gezondheid & Zorg
    • Veiligheid

    En om:

    • Sleuteltechnologieën
    • Maatschappelijk verdienvermogen

    De maatschappelijke thema’s zijn uitgewerkt naar 25 concrete missies. Deze missies bevatten vragen die de rijksoverheid aan innovatieve ondernemers en kennisinstellingen stelt voor een toekomstbestendig Nederland. De NWO-bijdrage aan het KIC 2020-2023 is gericht op fundamenteel en praktijkgericht onderzoek naar vragen die bijdragen aan het realiseren van de missies. De zes KIA’s vormen het inhoudelijke uitgangspunt voor de NWO-programmering.

    Meer informatie over de zes KIA's 

  • Programmacommissie

    Programmacommissie

    De raad van bestuur van NWO heeft een programmacommissie ingesteld voor het KIC-programma. Deze commissie adviseert de RvB over onder meer de opzet van de KIC-financieringsinstrumenten, de inhoudelijke prioriteiten en de teksten van de calls for proposals. De programmacommissie bestaat uit de volgende personen:

    M. Luizink, MSc (voorzitter) 

    Miriam Luizink is vanuit haar eigen adviesbureau actief als kwartiermaker en interim-directeur, ze is toezichthouder bij enkele technische bedrijven en innovatiecentra, en lid van een investeringscommissie gericht op innovatieve ICT bedrijven. In het verleden was Miriam Luizink onder andere directeur van NWO-I (2020 – 2021), Roessingh Research and Development (2016-2020) en MESA+ Institute for Nanotechnology (2006-2014). Momenteel is haar focus om initiatieven en organisaties te ondersteunen in ontwikkeling op strategisch en persoonlijk vlak.

    Dr. G.R. Meijer

    Geleyn Meijer is rector van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is opgeleid als natuurkundige en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam in de robotica en informatica. Meijer werkte geruime tijd in de softwareconsultancy bij Logica en CMG en was verantwoordelijk voor de R&D- en innovatie-activiteiten. Hij was tevens universitair hoofddocent bij het Human Computer Studies Laboratory van de Universiteit van Amsterdam. Hij was directielid van het landelijke ICT-onderzoeksprogramma COMMIT en bestuursvoorzitter van het innovatienetwerk creatieve industrie CLICKNL. Voor zijn aantreden als rector was hij decaan van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie van de Hogeschool van Amsterdam.

    Prof. Dr. Drs. M.P. Schijven

    Prof. dr. drs. Marlies P. Schijven is sinds 2009 aangesteld als staf chirurg op de afdeling Heelkunde van het Amsterdam UMC (voorheen: AMC). Ze werd in 2015 benoemd als hoogleraar chirurgie, met als leerstoel: Simulatie, Serious Gaming and Applied Mobile Healthcare (Universiteit van Amsterdam). Schijven is mede-oprichter en voormalig voorzitter van de Dutch Society for Simulation in Healthcare (DSSH). Zij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en aan de Universiteit Maastricht, en promoveerde aan de Universiteit Leiden op Virtual Reality Simulatie technieken in de chirurgie. Zij werd opgeleid tot chirurg in Eindhoven en Rotterdam. Naast haar ervaring als chirurg en hoogleraar heeft zij ook bestuurlijke ervaring als toezichthouder in de zorg en eerdere activiteiten als Chief Medical Information Officer bij het ministerie VWS. Marlies Schijven is sinds april 2022 lid van het bestuur van ZonMw.

    Prof. dr. P.J. Werkhoven

    Peter Werkhoven is momenteel wetenschappelijk adviseur van de Raad van Bestuur bij de Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Sinds 2001 is hij part-time professor, eerst aan de Universiteit van Amsterdam, sinds 2006 aan de Universiteit van Utrecht. Hij onderzoekt  menselijke interacties met Augmented Reality en Artificial Intelligence.

    Prof. dr. T.T.M. Palstra

    Thom Palstra is hoogleraar vastestof-chemie aan de Universiteit Twente (UT) en gastonderzoeker bij het Max Planck Instituut in Stuttgart. Voorheen heeft hij gewerkt onder andere als: onderzoeker bij de fameuze AT&T Bell Labs, als wetenschappelijke directeur van het Zernike Institute of Advanced Materials in Groningen en van 2016 tot 2020 was hij Rector Magnificus van de UT. In 2021 is hij toegetreden tot het bestuur van NWO-domein TTW, waar hij zich inzet voor strategisch, lange-termijn onderzoek en innovatie waarin (jonge) wetenschappers een coherente onderzoekscarrière kunnen opbouwen.

    Drs. R. Timmermans

    Reineke Timmermans werkt als beleidssecretaris Innovatie en Industriebeleid bij VNO-NCW en MKB-Nederland waar ze samen met partijen uit bv. de wetenschap en kennisinstellingen het belang onderstreept van een excellent onderzoeks- en innovatieklimaat. Tevens zet ze zich in voor een stevig strategisch industriebeleid. Ze studeerde Internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Straatsburg. Eerdere ervaringen o.a. in internationaal technologiebeleid (inclusief defensie) bij het ministerie van Economische Zaken, public affairs voor de technologische industrie (FME) en voor de ruimtevaartindustrie (Airbus). Ook heeft ze gewerkt als griffier van de commissie Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Ze is haar carrière gestart bij werkgeversverenigingen in Brussel en later als Europa-adviseur van de Gemeente Utrecht. Zodoende heeft ze een brede ervaring in de politiek-bestuurlijke context en in (internationaal) technologiebeleid.

    Prof. dr. ir. I.C.W. Arts

    Ilja Arts is hoogleraar Systeembiologie aan de faculteit Science and Engineering van de Universiteit Maastricht en wetenschappelijk directeur en tevens oprichter van het Maastricht Centre for Systems Biology (MaCSBio) aldaar. In haar huidige onderzoek houdt zij zich bezig met het bouwen en toepassen van computermodellen van het humaan metabolisme, zogenaamde digital twins, in de context van aandoeningen zoals obesitas en diabetes. Hiernaast is zij lid van het ENW domeinbestuur, vicevoorzitter van het bestuur van het Netherlands eScience center (NLeSc), lid van het bestuur van de Netherlands Bioinformatics & Systems Biology research school (BioSB) en lid van diverse wetenschappelijke adviescommissies.

    Prof. dr. S. Thomaes

    Prof. Dr. Sander Thomaes is hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt wat kinderen en jongeren helpt om te groeien als persoon en bij te dragen aan de samenleving. Sander Thomaes is met name geïnteresseerd in de identiteitsontwikkeling en gedragsverandering van jongeren. Daarbij kijkt hij naar de betrokkenheid van jongeren bij duurzaamheidstransities en vraagstukken als: wat zijn de psychologische consequenties van klimaatverandering op jongeren? En wat motiveert jongeren om zich duurzaam te gedragen? Sander Thomaes schreef een kinderboek over psychologie: ‘Wat je denkt ben je zelf’. Per november 2019 was Sander Thomaes boegbeeld voor de Nationale Wetenschapsagenda Route Jeugd.

    Dr. H.P. Goorissen

    Heleen Goorissen is Chief Sustainability Officer en VP Technology and Innovation Renewable Polymers bij Avantium. Daarvoor werkte zij lange tijd bij Corbion in verschillende rollen, waaronder hoofd global R&D. Goorissen deed promotie onderzoek aan de RUG en heeft verder als postdoc aan de WUR gewerkt en als project- en productmanager bij NIZO food research. Tussen 2018 en 2021 was Goorissen lid van de tafel Chemie bij het domein ENW en Governing Board Member van IBioIC in Schotland.

  • Evaluatie

    In 2023 is de voorbereiding gestart van de KIC beleidsperiode 2024-2027. Als onderdeel daarvan is een evaluatie uitgevoerd onder interne en externe betrokkenen, gericht op de inrichting en opzet van het financieringsinstrument waarmee NWO aan het KIC bijdraagt.

    Bekijk het evaluatierapport