Research datamanagement

Bij goed onderzoek hoort verantwoord datamanagement. Op deze pagina leest u wat NWO van u verwacht op dit gebied.

NWO verwacht van onderzoekers dat zij:

  • een datamanagementparagraaf invullen bij het aanvragen van NWO-subsidies,

  • een datamanagementplan opstellen nadat de subsidie is toegekend en voordat het project start,

  • onderzoeksdata die voortkomen uit de subsidie deponeren in een trusted repository, op zo'n manier dat de data vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (FAIR) zijn. 

  • Reikwijdte

    NWO verstaat onder onderzoeksdata die gegevens die het bewijs vormen voor onderzoeksvragen en gebruikt worden om uitkomsten te valideren en te verifiëren. Ook software (algoritmes, scripts en code ontwikkeld tijdens het onderzoek) die nodig zijn om toegang tot de data te krijgen en deze te interpreteren moeten zoveel mogelijk open naast de data beschikbaar worden gemaakt.

    Onderzoeksdata moeten niet alleen veilig worden opgeslagen en zorgvuldig beheerd, maar moeten ook zo breed en zo vroeg mogelijk beschikbaar worden gemaakt voor hergebruik. Uitgangspunt hierbij is 'zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig'.

    NWO verwacht daarom van onderzoekers dat zij:

    • zorgvuldig alle onderzoeksdata die gegenereerd worden in het kader van door NWO gefinancierde projecten beheren,
    • deze gegevens minstens tien jaar bewaren, tenzij wettelijke bepalingen of disciplinepecifieke richtlijnen anders voorschrijven,
    • tenminste die onderzoeksdata die ten grondslag liggen aan hun publicaties vrij beschikbaar stellen door ze te deponeren in een trusted repository.
  • Datamanagementparagraaf

    De datamanagementparagraaf maakt deel uit van de onderzoeksaanvraag. Aanvragers beschrijven hierin voor aanvang van het onderzoek hoe zij omgaan met de data die gedurende het project verzameld worden en hoe die na afloop van het project beschikbaar worden gesteld.

    Eventuele kosten voor datamanagement kunnen worden meegenomen in de aanvraagbegroting. Dat kan door gebruik te maken van de module ‘materieel budget’.

    NWO adviseert om deze paragraaf op te stellen met ondersteuning van een afdeling datamanagementsupport van de eigen instelling. Die kan adviseren over geschikte faciliteiten en repositories voor langetermijnopslag en over de verwachte kosten hiervan.

  • Datamanagementplan (DMP)

    Na toewijzing dient voor elk project een datamanagementplan (DMP) opgesteld te worden. In dat plan beschrijft de projectleider:

    • welke data tijdens het project gegenereerd of verzameld worden en welke data hergebruikt worden,
    • op welke wijze deze data tijdens en na het onderzoek veilig opgeslagen worden,
    • hoe deze data FAIR gemaakt worden: vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar. Als dit niet mogelijk is vanwege privacy, de openbare veiligheid, ethische beperkingen, eigendomsrecht of commerciële belangen, dient dit in het DMP gemotiveerd te worden.

    De projectleider moet het DMP na toewijzing van het project indienen bij NWO voordat het project start. Het project kan pas starten als NWO het DMP heeft goedgekeurd. Het DMP moet worden opgesteld in overleg met de datamanagementsupport van de instelling van de subsidiehouder.

  • DMP-formulieren van kennisinstellingen

    Projectleiders hebben de mogelijkheid om een DMP-formulier van hun eigen onderzoeksinstelling te gebruiken, mits dit sjabloon is goedgekeurd door NWO. Als uw instelling hieronder staat vermeld, heeft u de keuze om uw instellings-DMP-formulier of het DMP-formulier van NWO te gebruiken.

    Als uw instellings-DMP-formulier hieronder niet vermeld staat, betekent dit dat dit nog niet is goedgekeurd door NWO. Als u wilt dat NWO uw instellings-DMP-formulier beoordeelt en goedkeurt, kan de datamanagementsupport van uw instelling het formulier naar NWO sturen via datamanagement@nwo.nl. In de tussentijd kunt u het DMP-formulier van NWO gebruiken om uw plan te schrijven.

    Universiteiten

    Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit, TU Delft, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit voor Humanistiek, VU Amsterdam, Wageningen University & Research.

    Universitair medische centra

    Amsterdam UMC, Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum, Maastricht UMC+, Radboudumc, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universitair Medisch Centrum Utrecht. 

    Hogescholen

    Avans Hogeschool, Fontys, Hanzehogeschool, Hogeschool van Amsterdam.

    Overige kennisinstellingen

    Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Nederlands Kanker Instituut (NKI), Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, TNO.

  • Contact

    Vragen over het invullen van de datamanagementparagraaf in de aanvraag, of over het datamanagementplan (na toewijzing) kunt u stellen aan de RDM contactpersoon van uw instelling, het Local Digital Competence Center, of aan de secretaris van het betreffende financieringsinstrument.

    Voor vragen over het datamanagementbeleid van NWO kunnen onderzoekers zich wenden tot Marta Teperek.