NWO-magazine | Resultaat 2019

Resultaat is een bloemlezing van baanbrekende, verrassende en bovenal maatschappelijk relevante wetenschapsresultaten uit 2019. Het is een jaarlijkse uitgave van NWO.

Stan Gielen (credits: Bram Saeys)

Schonere brandstof voor de luchtvaart. Parkinsonpatiënten die opnieuw leren lopen. Inzicht in leven en dood van het meisje van Yde, 2000 jaar na haar overlijden. En, het kan u niet ontgaan zijn, de eerste foto van de schaduw van een zwart gat. Zo kan ik nog wel even doorgaan – het is slechts een greep uit de verhalen in ons nieuwe jaarmagazine Resultaat. Een rijke bloemlezing van baanbrekende, verrassende en bovenal maatschappelijk relevante wetenschapsresultaten uit 2019.

We hebben alle reden om trots te zijn op de hoge kwaliteit van ons wetenschappelijk onderzoek
- Stan Gielen, voorzitter NWO

Of het nu gaat om de weg naar de waterstofeconomie, het verleggen van grenzen met kunstmatige intelligentie of de vooruitgang in de gezondheidszorg, alle voorbeelden in dit blad hebben één ding gemeen. Stuk voor stuk laten ze zien dat fundamenteel en toegepast onderzoek de samenleving in Nederland – en ver daarbuiten – beter en duurzamer maakt.

Als financier van toponderzoek stimuleert NWO samenwerking, leggen we verbindingen. Niet alleen binnen de wetenschap, tussen onderzoekers van verschillende kennisinstellingen en vakgebieden. Maar ook met bedrijven en de samenleving, zoals met de Nationale Wetenschapsagenda, waarvan de eerste grote programma’s dit jaar van start gingen.

We hebben alle reden om trots te zijn op de hoge kwaliteit van ons wetenschappelijk onderzoek – en op onze excellente onderzoekers. Mede dankzij hen is kennis sinds jaar en dag een van onze belangrijkste exportproducten. En mede dankzij hen kunnen we als Nederlandse wetenschap jaar in jaar uit grensverleggende resultaten presenteren.

Stan Gielen, voorzitter NWO


Direct naar