AI. Toekomst met/zonder hersens.

Drones die gewassen in een kas inspecteren en zelf beslissen wanneer ze mensen waarschuwen, artsen die medische behandelplannen opstellen in overleg met een computersysteem ... AI is overal.

Over de definitie, maar zeker ook over de toekomstige impact bestaat veel discussie. Als redactie merkten we dat eens te meer toen we begin dit jaar een peiling lieten uitvoeren rond de vraag hoe wetenschappers in uiteenlopende vakgebieden die impact inschatten. Op de samenleving, op de wetenschap in het algemeen, op hun eigen onderzoeksterrein. ‘Ik snap niet waarom NWO achter zo’n hype aanrent’, reageerden sommigen. Of: ‘Oude wijn in nieuwe zakken.’ Aan de andere kant van het spectrum zagen we ook enthousiasme en positieve verwachtingen: ‘Het zal mijn onderzoek verdiepen’ en ‘Inzet van AI stimuleert multidisciplinair samenwerken.’ En dan waren er de meer afwachtende reacties: ‘AI moet zich in mijn vakgebied nog bewijzen.’ En mocht iemand er nog aan twijfelen: ‘AI is niet het antwoord op alles.’

Als het ons één ding leert, is het dat de meningen ook (of: juist!) in wetenschappelijk Nederland flink uiteenlopen. Waarmee het zich als thema uitstekend leent voor dit magazine, dat precies  voor dat doel is opgezet: een platform bieden  voor de dialoog in het wetenschappelijk veld. In  de vijf thema-artikelen grijpen experts uit heel  verschillende disciplines die gelegenheid met  beide handen aan.

Download het hele magazine als pdf

Onderzoek 3. Cover