Kampioenen!

Sportonderzoek

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen zal deze zomer niemand zijn ontgaan, want ‘we’ werden kampioen. Maar hoe hebben de Oranjeleeuwinnen dat geflikt? Voor het antwoord op die vraag hebben de Leidse hoogleraar Fundamentele informatica Joost Kok en zijn team twee soorten data verzameld, in samenwerking met de KNVB en Sportinnovator, een programma dat als doel heeft het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten.

tekst: Malou van Hintum

Kampioenen vrouwenvoetbal (beeld: HH/ PM Bas)

Bij alle 31 wedstrijden lieten de onderzoekers studenten de acties van elke individuele speelster registreren: wie speelde wie aan, gooide in, voerde een tackle uit, gaf een voorzet, scoorde? Daarnaast werden bij alle wedstrijden van het Nederlands elftal – en ook bij een groot deel van de andere duels – drie camera’s op het veld gericht die vastlegden wie waar was op welk moment ten opzichte van de bal. Zo konden alle bewegingen tijdens een wedstrijd worden vastgelegd en schematisch vertaald in dynamische patronen van bewegende puntjes.

Méér goals!

De resultaten van Koks onderzoek zijn nog niet uitgekristalliseerd, maar het doel ervan is duidelijk: bepalen waarin het spelpatroon van het Nederlands elftal verschilde van dat van de anderen en waardoor het kampioen kon worden. Dat inzicht moet sportcoaches helpen hun strategie verder te verfijnen en te verbeteren, zodat er in de toekomst minstens zo veel, maar liefst méér goals worden gescoord.

Dankzij de recente samenwerking tussen sportwetenschappers en datascientists kunnen sporters straks wetenschappelijk gefundeerd trainen en wedstrijden spelen. Verwacht voordeel: betere prestaties van topsporters én amateurs.

Lees ook