Hypothese 2018-3

In dit nummer onder andere: Open access – De markt op met onderzoek – Innoveren met koolhydraten – Integriteit– Sterrenwacht Westerbork in beeld – Hightech met oog voor de mens – 25 jaar Hypothese - Levensmiddelen ontwerpen - Synthetische kerosine - Zijn ADHD'ers creatief?

Dromen over 2030?

 

Hoe ziet de wetenschap van de toekomst eruit en wat heeft de beweging naar vrije toegankelijkheid van publicaties op termijn voor effect?


Van briljante ingeving naar succesvolle start-up

De eerste successen tekenen zich af in Take-Off, een NWO-instrument dat onderzoekers helpt hun uitvinding tot een commercieel succes te maken.


Wat is de winst van de nieuwe integriteitscode?

De nieuwe gedragscode wetenschappelijke integriteit geeft instellingen een zorgplicht. Drie betrokkenen vertellen wat onderzoekers daarvan gaan merken, en degenen die met hen samenwerken.


Facelift voor vijftigjare telescoop Westerbork

De sterrenwacht van Westerbork kreeg een mooi cadeau voor zijn vijftigste verjaardag. Dankzij een facelift kan hij weer generatieslang mee.


Hightech met oog voor de mens

De topsector High Tech Systemen en Materialen gaat ook alfa- en gammaonderzoekers uitnodigen om mee te doen met onderzoeksaanvragen.


Het einde van een tijdperk

Een terugblik op 25 jaar Hypothese zegt iets over hoe NWO veranderd is.


Levensmiddelen ontwerpen

Wetenschappers en industriële onderzoekers laten zich inspireren door de natuur om toetjes en mayonaise gezonder en lekkerder te maken.


Schoner vliegen op synthetische kerosine

NWO-Instituut DIFFER probeert met duurzame energie relatief schone vliegtuigbrandstof te produceren uit vervuilende CO2.


Innoveren met koolhydraten

Fundamenteel onderzoek dat ook de belangen van bedrijven dient. Het kán!


NWO-tijdschrift over wetenschap

Het NWO-tijdschrift Hypothese is de voorganger van ons huidige tijdschrift Onderzoek. Deze wordt gratis toegezonden aan onder andere onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en andere relaties van NWO.