Slimme inkt

Handig: stickers die kunnen aangeven of voedsel nog goed is. Aan de Technische Universiteit Eindhoven wordt hieraan gewerkt, samen met het bedrijf FreshStrips dat hiervoor speciale inkt maakt. De inkt werkt een beetje zoals een lcd-scherm, legt Koen Nickmans van FreshStrips uit. Na het printen is de inkt rood. Druk je de inkt in, dan wordt het groen.

Foto met drie lapjes vlees. Op elk lapje vlees zit een gekleurde sticker. Even drukken op de sticker 'is dit bieflapje goed?'. Blijft de sticker na het indrukken groen? Dan is er niets aan de hand. Kleurt de inkt rood, dan is het product (te) warm bewaard.

Uit zichzelf wil de inkt weer rood worden, maar bij een lage temperatuur lukt dat niet. Maar stijgt het kwik, dan kleurt de inkt wel weer rood. Een sticker die niet groen blijft nadat je hem hebt ingedrukt,  is dus geen goed teken bij etenswaren die koud moeten blijven. De stickers worden in eerste  instantie gebruikt in de groothandel, vertelt Nickmans. Maar er wordt ook toegewerkt naar een eerste test in een supermarkt.

Ook in ExperimentNL

In de kunst

Een oud kunststuk knip of zaag je niet zomaar open voor onderzoek. Daar gebruiken historici sinds kort een vernuftige 3D-röntgenscanner voor. Maar kan zo'n apparaat ook overweg met een tapijt?


Wie dit lees is (niet) gek

Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet? Volgens de handboeken zou het verschil daartussen duidelijk moeten zijn. In de praktijk is dat niet het geval.


Byebye batterij

Een pacemaker die geen batterijen nodig heeft? Dat zou een uitkomst zijn voor hartpatiënten. Nima Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de  TU Delft, doet er onderzoek naar.


Gasmeter in de ruimte

Niet eerder hebben we vanuit de ruimte zo’n goed zicht gehad op de mondiale luchtvervuiling en de ontwikkeling van het klimaat. Hoe dat komt? Onder meer door een nieuw Nederlands instrument.


Kas van straks

Er schijnt blauw en rood licht, een ingenieus klimaatsysteem berekent de temperatuur van elke afzonderlijke plant en tak, en een computer geeft de  tuinder advies over het bijknippen van bladeren.


Over de toonbank

Lekker op zaterdagmiddag met je moeder door de winkelstraat slenteren? Denk dan even aan de Romeinen, uitvinders van het winkelen.


Expeditie Oceaan

 

Hoe gaat het met de oceanen nu de aarde warmer wordt? Dat onderzochten ruim honderd wetenschappers uit allerlei vakgebieden tijdens de NICO-expeditie.


Darwin in een druppel water

Voortplanten en soorten vormen: dat kenden we tot nu toe alleen van levende organismen. In Groningen kun je moleculen vinden die in reageerbuisjes hetzelfde doen. Hoe zit dat?


Het nieuwe roken?

Van zitten word je ziek, hoor je de laatste tijd vaak. Het wordt zelfs 'het nieuwe roken' genoemd. Is dat terecht?