Muzikant: doe oordoppen in

Als muzikant zit je vaak midden in het lawaai. Dat is schadelijk voor je oren. Je eigen instrument maakt daarbij minstens evenveel geluid als die van je orkestgenoten samen, ontdekte Remy Wenmaekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Zo krijgt een trompettist alleen al van zijn eigen instrument 95 tot 100 decibel te verstouwen. Ter vergelijking: een fabrieksarbeider moet vanaf 85 decibel al bescherming dragen. Wenmaekers onderzocht de geluidsniveaus van instrumenten met een rekenmodel.

Onderzoeker Remy Wenmaekers zette in vijf zalen ‘poppenorkesten’ neer en speelde geluiden af. Zo kon hij meten hoeveel geluid muzikanten tegenhouden met hun lichamen.

Dat maakte hij met (bestaande) opnames van losse instrumenten. Uiteindelijk becijferde hij welke hulpmiddelen de oren van muzikanten het best beschermen. Geluidsschermen tussen de musici bijvoorbeeld halen weinig uit, juist omdat het eigen instrument zoveel geluid produceert. Wat wel helpt? Oordoppen. Helaas dragen muzikanten die niet graag, weet Wenmaekers, zelf  pianist in een jazzcombo: ‘Het speelt minder lekker.’

Ook in ExperimentNL

In de kunst

Een oud kunststuk knip of zaag je niet zomaar open voor onderzoek. Daar gebruiken historici sinds kort een vernuftige 3D-röntgenscanner voor. Maar kan zo'n apparaat ook overweg met een tapijt?


Wie dit lees is (niet) gek

Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet? Volgens de handboeken zou het verschil daartussen duidelijk moeten zijn. In de praktijk is dat niet het geval.


Byebye batterij

Een pacemaker die geen batterijen nodig heeft? Dat zou een uitkomst zijn voor hartpatiënten. Nima Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de  TU Delft, doet er onderzoek naar.


Gasmeter in de ruimte

Niet eerder hebben we vanuit de ruimte zo’n goed zicht gehad op de mondiale luchtvervuiling en de ontwikkeling van het klimaat. Hoe dat komt? Onder meer door een nieuw Nederlands instrument.


Kas van straks

Er schijnt blauw en rood licht, een ingenieus klimaatsysteem berekent de temperatuur van elke afzonderlijke plant en tak, en een computer geeft de  tuinder advies over het bijknippen van bladeren.


Over de toonbank

Lekker op zaterdagmiddag met je moeder door de winkelstraat slenteren? Denk dan even aan de Romeinen, uitvinders van het winkelen.


Expeditie Oceaan

 

Hoe gaat het met de oceanen nu de aarde warmer wordt? Dat onderzochten ruim honderd wetenschappers uit allerlei vakgebieden tijdens de NICO-expeditie.


Darwin in een druppel water

Voortplanten en soorten vormen: dat kenden we tot nu toe alleen van levende organismen. In Groningen kun je moleculen vinden die in reageerbuisjes hetzelfde doen. Hoe zit dat?


Het nieuwe roken?

Van zitten word je ziek, hoor je de laatste tijd vaak. Het wordt zelfs 'het nieuwe roken' genoemd. Is dat terecht?