Knieënredder

Als je door artrose weinig of geen kraakbeen meer in je kniegewricht hebt, is dat erg pijnlijk. Een knieprothese kan helpen, maar die is met name bedoeld voor mensen vanaf 65 jaar. Voor jongere patiënten heeft het UMC Utrecht de KneeReviver ontwikkeld en samen met het bedrijf ArthroSave op de markt gebracht.

(credits: KneeReviver)De KneeReviver trekt het onder- en bovenbeen vijf millimeter uit elkaar.

De KneeReviver bestaat uit twee elementen aan de buitenkant van de knie. Met pinnen zitten ze vast in het bot. De elementen worden zó afgesteld dat ze het  onder- en bovenbeen vijf millimeter van elkaar  trekken. Zo komt er weer wat ruimte vrij en wordt het kniegewricht ontlast. Meestal begint er vervolgens weer kraakbeen te groeien en herstelt het bot zich. Na zes weken worden de elementen weggehaald. Als het goed is, zijn de pijnklachten daardoor jarenlang veel minder en kan een prothese op de lange baan worden geschoven.

Ook in ExperimentNL

In de kunst

Een oud kunststuk knip of zaag je niet zomaar open voor onderzoek. Daar gebruiken historici sinds kort een vernuftige 3D-röntgenscanner voor. Maar kan zo'n apparaat ook overweg met een tapijt?


Wie dit lees is (niet) gek

Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet? Volgens de handboeken zou het verschil daartussen duidelijk moeten zijn. In de praktijk is dat niet het geval.


Byebye batterij

Een pacemaker die geen batterijen nodig heeft? Dat zou een uitkomst zijn voor hartpatiënten. Nima Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de  TU Delft, doet er onderzoek naar.


Gasmeter in de ruimte

Niet eerder hebben we vanuit de ruimte zo’n goed zicht gehad op de mondiale luchtvervuiling en de ontwikkeling van het klimaat. Hoe dat komt? Onder meer door een nieuw Nederlands instrument.


Kas van straks

Er schijnt blauw en rood licht, een ingenieus klimaatsysteem berekent de temperatuur van elke afzonderlijke plant en tak, en een computer geeft de  tuinder advies over het bijknippen van bladeren.


Over de toonbank

Lekker op zaterdagmiddag met je moeder door de winkelstraat slenteren? Denk dan even aan de Romeinen, uitvinders van het winkelen.


Expeditie Oceaan

 

Hoe gaat het met de oceanen nu de aarde warmer wordt? Dat onderzochten ruim honderd wetenschappers uit allerlei vakgebieden tijdens de NICO-expeditie.


Darwin in een druppel water

Voortplanten en soorten vormen: dat kenden we tot nu toe alleen van levende organismen. In Groningen kun je moleculen vinden die in reageerbuisjes hetzelfde doen. Hoe zit dat?


Het nieuwe roken?

Van zitten word je ziek, hoor je de laatste tijd vaak. Het wordt zelfs 'het nieuwe roken' genoemd. Is dat terecht?