Kleur geeft rust

Lantaarnpalen en ander nachtelijk kunstlicht kunnen dieren flink in de war brengen. ‘Ze worden er vroeger van wakker of ze slapen er onrustiger van’, weet Marcel Visser van het Nederlands Instituut voor Ecologie.

Welke kleur licht je ook gebruikt: er is altijd een dier dat er last van heeft.

Niet elke kleur licht verstoort elke diersoort evenveel. Zo raken vleermuizen en woelmuizen minder in de war van rood dan van groen of wit licht. Ook nachtvlinders worden minder door rood licht aan-getrokken, omdat dat een lange golflengte heeft. De fotoreceptoren in de ogen van veel dieren zijn vooral gevoelig voor licht met een kortere golflengte. Helaas  is rood licht niet voor álle dieren de oplossing. Zo verstoort het voor sommige vogels onder meer hun broedgedrag: ze gaan er eerder door aan de leg. Welke kleur licht moet dan bijvoorbeeld onze straatverlichting hebben? Visser: ‘Je moet per situatie bekijken welke kleur het beste is, om de gevolgen voor de dieren die er leven zo klein mogelijk te maken.’

Ook in ExperimentNL

In de kunst

Een oud kunststuk knip of zaag je niet zomaar open voor onderzoek. Daar gebruiken historici sinds kort een vernuftige 3D-röntgenscanner voor. Maar kan zo'n apparaat ook overweg met een tapijt?


Wie dit lees is (niet) gek

Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet? Volgens de handboeken zou het verschil daartussen duidelijk moeten zijn. In de praktijk is dat niet het geval.


Byebye batterij

Een pacemaker die geen batterijen nodig heeft? Dat zou een uitkomst zijn voor hartpatiënten. Nima Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de  TU Delft, doet er onderzoek naar.


Gasmeter in de ruimte

Niet eerder hebben we vanuit de ruimte zo’n goed zicht gehad op de mondiale luchtvervuiling en de ontwikkeling van het klimaat. Hoe dat komt? Onder meer door een nieuw Nederlands instrument.


Kas van straks

Er schijnt blauw en rood licht, een ingenieus klimaatsysteem berekent de temperatuur van elke afzonderlijke plant en tak, en een computer geeft de  tuinder advies over het bijknippen van bladeren.


Over de toonbank

Lekker op zaterdagmiddag met je moeder door de winkelstraat slenteren? Denk dan even aan de Romeinen, uitvinders van het winkelen.


Expeditie Oceaan

 

Hoe gaat het met de oceanen nu de aarde warmer wordt? Dat onderzochten ruim honderd wetenschappers uit allerlei vakgebieden tijdens de NICO-expeditie.


Darwin in een druppel water

Voortplanten en soorten vormen: dat kenden we tot nu toe alleen van levende organismen. In Groningen kun je moleculen vinden die in reageerbuisjes hetzelfde doen. Hoe zit dat?


Het nieuwe roken?

Van zitten word je ziek, hoor je de laatste tijd vaak. Het wordt zelfs 'het nieuwe roken' genoemd. Is dat terecht?