125 in zicht

Hoeveel ouder wordt de mens nog? Over vijftig jaar bereikt de eerste vrouw de leeftijd van 125, berekende adjunct-hoogleraar demografie Fanny Janssen van de Rijksuniversiteit Groningen met collega’s. ‘De overlevingskansen worden groter door medische ontwikkelingen. Daardoor stijgt ook de kans heel oud te worden.’

Senioren in feeststemming

De onderzoekers richtten zich op  Japan, waar steeds meer vrouwen de honderd passeren. De overlijdenskans van een enkele honderdplusser is dan wel groot, maar hun groeiende aantal maakt het aannemelijk dat iemand van hen een recordleeftijd zal bereiken, vertelt Janssen. ‘Als je met veel dobbelstenen gooit, is de kans ook groot dat er een zes bij zit.’

Om die reden zal het waarschijnlijk eerder een Japanse zijn die als eerste 125 kaarsjes mag uitblazen, dan een Nederlandse. Onze ‘voorraad’ aan honderdjarigen is nog te klein, maar uiteindelijk zal ook hier de recordleeftijd opschuiven, volgens Janssen. ‘De limiet van onze levensduur is nog niet bereikt. Maar 125 zal heel uitzonderlijk blijven.'

Ook in ExperimentNL

In de kunst

Een oud kunststuk knip of zaag je niet zomaar open voor onderzoek. Daar gebruiken historici sinds kort een vernuftige 3D-röntgenscanner voor. Maar kan zo'n apparaat ook overweg met een tapijt?


Wie dit lees is (niet) gek

Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet? Volgens de handboeken zou het verschil daartussen duidelijk moeten zijn. In de praktijk is dat niet het geval.


Byebye batterij

Een pacemaker die geen batterijen nodig heeft? Dat zou een uitkomst zijn voor hartpatiënten. Nima Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de  TU Delft, doet er onderzoek naar.


Gasmeter in de ruimte

Niet eerder hebben we vanuit de ruimte zo’n goed zicht gehad op de mondiale luchtvervuiling en de ontwikkeling van het klimaat. Hoe dat komt? Onder meer door een nieuw Nederlands instrument.


Kas van straks

Er schijnt blauw en rood licht, een ingenieus klimaatsysteem berekent de temperatuur van elke afzonderlijke plant en tak, en een computer geeft de  tuinder advies over het bijknippen van bladeren.


Over de toonbank

Lekker op zaterdagmiddag met je moeder door de winkelstraat slenteren? Denk dan even aan de Romeinen, uitvinders van het winkelen.


Expeditie Oceaan

 

Hoe gaat het met de oceanen nu de aarde warmer wordt? Dat onderzochten ruim honderd wetenschappers uit allerlei vakgebieden tijdens de NICO-expeditie.


Darwin in een druppel water

Voortplanten en soorten vormen: dat kenden we tot nu toe alleen van levende organismen. In Groningen kun je moleculen vinden die in reageerbuisjes hetzelfde doen. Hoe zit dat?


Het nieuwe roken?

Van zitten word je ziek, hoor je de laatste tijd vaak. Het wordt zelfs 'het nieuwe roken' genoemd. Is dat terecht?