Criminaliteit van ouder op kind

Kinderen van criminele ouders hebben ruim twee keer zoveel kans om in de misdaad te belanden als kinderen van ouders op het rechte pad, berekende Sytske Besemer van de University of California, Berkeley (VS). Criminaliteit springt het makkelijkst over van moeder op dochter en moeder op zoon.

Geboeide handenvrouwen

Volgens Besemer komt dat mogelijk door de grote rol van moeders tijdens de opvoeding. Of pa geeft zijn minder frisse trekjes minder vaak door omdat hij niet omkijkt naar zijn kinderen óf in de gevangenis zit. Nog meer slecht nieuws voor deze kinderen: uit een studie van Steve van de Weijer van het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) blijkt dat kinderen met een ouder in gevangenschap zodra ze zelf volwassen zijn (tussen 18 en 65 jaar) een tweemaal hogere kans hebben om vroegtijdig te sterven dan kinderen die geen ouder in de gevangenis hebben.

Ook in ExperimentNL

In de kunst

Een oud kunststuk knip of zaag je niet zomaar open voor onderzoek. Daar gebruiken historici sinds kort een vernuftige 3D-röntgenscanner voor. Maar kan zo'n apparaat ook overweg met een tapijt?


Wie dit lees is (niet) gek

Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet? Volgens de handboeken zou het verschil daartussen duidelijk moeten zijn. In de praktijk is dat niet het geval.


Byebye batterij

Een pacemaker die geen batterijen nodig heeft? Dat zou een uitkomst zijn voor hartpatiënten. Nima Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de  TU Delft, doet er onderzoek naar.


Gasmeter in de ruimte

Niet eerder hebben we vanuit de ruimte zo’n goed zicht gehad op de mondiale luchtvervuiling en de ontwikkeling van het klimaat. Hoe dat komt? Onder meer door een nieuw Nederlands instrument.


Kas van straks

Er schijnt blauw en rood licht, een ingenieus klimaatsysteem berekent de temperatuur van elke afzonderlijke plant en tak, en een computer geeft de  tuinder advies over het bijknippen van bladeren.


Over de toonbank

Lekker op zaterdagmiddag met je moeder door de winkelstraat slenteren? Denk dan even aan de Romeinen, uitvinders van het winkelen.


Expeditie Oceaan

 

Hoe gaat het met de oceanen nu de aarde warmer wordt? Dat onderzochten ruim honderd wetenschappers uit allerlei vakgebieden tijdens de NICO-expeditie.


Darwin in een druppel water

Voortplanten en soorten vormen: dat kenden we tot nu toe alleen van levende organismen. In Groningen kun je moleculen vinden die in reageerbuisjes hetzelfde doen. Hoe zit dat?


Het nieuwe roken?

Van zitten word je ziek, hoor je de laatste tijd vaak. Het wordt zelfs 'het nieuwe roken' genoemd. Is dat terecht?