Baby houdt van babytaal

Stoor jij je aan ouders die overdreven tegen hun baby kwebbelen? Niet doen! Precies dat babytaaltje met heldere klemtonen helpt een kind bij het leren van zijn of haar taal. Dat blijkt uit promotieonderzoek van taalkundige Brigitta Keij aan de Universiteit Utrecht.

Ze onderzocht de taalontwikkeling bij baby’s van vier tot acht maanden. Die kunnen nog niet praten, maar ze leren al wel taalkenmerken begrijpen. ‘In gewone spraak zitten alle woorden aan elkaar geplakt. Baby’s moeten leren herkennen waar woorden beginnen en eindigen, voordat ze woordjes kunnen leren.’ Het babytaaltje van ouders helpt om de woordgrenzen duidelijk aan te geven, zo bleek in het onderzoek. ‘Babygerichte spraak, met de bekende klemtoonpatronen, trok meer aandacht van de baby’s.’ Omdat ze door het afwisselende ritme meer structuur herkenden dan bij normale spraak, luisterden baby’s aandachtiger.

Ook in ExperimentNL

In de kunst

Een oud kunststuk knip of zaag je niet zomaar open voor onderzoek. Daar gebruiken historici sinds kort een vernuftige 3D-röntgenscanner voor. Maar kan zo'n apparaat ook overweg met een tapijt?


Wie dit lees is (niet) gek

Hoe bepaal je of iemand psychisch gezond is of niet? Volgens de handboeken zou het verschil daartussen duidelijk moeten zijn. In de praktijk is dat niet het geval.


Byebye batterij

Een pacemaker die geen batterijen nodig heeft? Dat zou een uitkomst zijn voor hartpatiënten. Nima Tolou, universitair docent in precisiemechatronica aan de  TU Delft, doet er onderzoek naar.


Gasmeter in de ruimte

Niet eerder hebben we vanuit de ruimte zo’n goed zicht gehad op de mondiale luchtvervuiling en de ontwikkeling van het klimaat. Hoe dat komt? Onder meer door een nieuw Nederlands instrument.


Kas van straks

Er schijnt blauw en rood licht, een ingenieus klimaatsysteem berekent de temperatuur van elke afzonderlijke plant en tak, en een computer geeft de  tuinder advies over het bijknippen van bladeren.


Over de toonbank

Lekker op zaterdagmiddag met je moeder door de winkelstraat slenteren? Denk dan even aan de Romeinen, uitvinders van het winkelen.


Expeditie Oceaan

 

Hoe gaat het met de oceanen nu de aarde warmer wordt? Dat onderzochten ruim honderd wetenschappers uit allerlei vakgebieden tijdens de NICO-expeditie.


Darwin in een druppel water

Voortplanten en soorten vormen: dat kenden we tot nu toe alleen van levende organismen. In Groningen kun je moleculen vinden die in reageerbuisjes hetzelfde doen. Hoe zit dat?


Het nieuwe roken?

Van zitten word je ziek, hoor je de laatste tijd vaak. Het wordt zelfs 'het nieuwe roken' genoemd. Is dat terecht?