21 september 2018
Autobiografieën over depressie kunnen een belangrijke rol spelen in het verspreiden van kennis over deze sombere ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van Anne-Fleur van der Meer (Vrije Universiteit Amsterdam). Van der Meer laat zien dat autobiografische boeken meer zijn dan een aangrijpend ziekteverhaal. Ze bieden ook handreikingen voor hoe we depressie kunnen verwoorden en begrijpen. Van der Meer promoveert op 27 september met NWO-financiering uit het programma Promoties in de geesteswetenschappen.
14 september 2018
Onderzoekers van onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente zijn er, in samenwerking met collega’s uit Delft en Eindhoven, in geslaagd om nanodraadjes te ontwikkelen waarmee je individuele elektronen kunt invangen in een ‘quantum dot’ en waarin tegelijkertijd supergeleiding kan plaatsvinden. Hierdoor kunnen ze een rol spelen bij de ontwikkeling van quantumcomputers. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Advanced Materials.
13 september 2018
Het hoofdbestanddeel van roest is een goedkoop en veelbelovend materiaal om snellere ICT-toepassingen mogelijk te maken terwijl daarbij minder warmte vrijkomt. Dit blijkt uit een combinatie van experimenteel en theoretisch onderzoek van natuurkundigen van de Johannes Gutenberg-Universität Mainz in Duitsland, de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) en Rembert Duine en Scott Bender van de Universiteit Utrecht. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature van 13 september.
6 september 2018
Niets minder dan een doorbaak. Zo zien onderzoekers van het UMC Utrecht hun MRI-apparaat met ingebouwde bestraler. Met het apparaat kunnen artsen veel nauwkeuriger tumoren bestralen, omdat ze op MRI-beelden het tumorweefsel live in kaart brengen. Na een ontwikkelingstijd van twintig jaar hebben de eerste kankerpatiënten een volledig bestralingsprogramma succesvol doorlopen.
5 september 2018
Vernieuwingen en verbeteringen in de logistiek beklijven beter bij sociaal-innovatieve bedrijven dan bij gewone bedrijven. Dat blijkt uit TNO-onderzoek gefinancierd door NWO. Het onderzoek laat zien dat bedrijven die investeren in de kwaliteit van het werk en de betrokkenheid van de medewerkers innovatiever zijn dan bedrijven die hun medewerkers willen overtuigen of veranderen. Op donderdag 6 september presenteren de onderzoekers hun bevindingen, de game 'Innoveren kun je leren' en de onlinecursus 'Innoveren in de praktijk'.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.