28 juni 2017
Jonge kinderen vertonen meer agressief gedrag als hun zenuwstelsel niet adequaat reageert op stresssituaties en ze tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan risicofactoren als roken of psychische problemen van de moeder. Dat concludeert promovendus Jill Suurland. Promotie op 4 juli op onderzoek gefinancierd door het NWO-regieorgaan voor hersen- en cognitieonderzoek (NIHC).
11 april 2016
Als kinderen goed kunnen lezen komt dat door de genetische verwantschap met hun ouders en níet door de thuisomgeving die ouders creëren. Dat blijkt uit onderzoek door Suzanne Swagerman naar factoren die cognitieve prestaties en hersenvolumes beïnvloeden. Cognitieve functies zoals lezen, ruimtelijk en sociaal inzicht, aandacht en (werk)geheugen zijn voor een aanzienlijk deel erfelijk, ontdekte zij. Zij promoveerde vrijdag 8 april aan de VU Amsterdam.
6 januari 2016
Jaarlijks volgen honderden gevangenen een zogenoemde cognitieve gedragstherapie. De meeste gevangenen hebben baat bij deze behandeling, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Waarom slaat de behandeling bij de één wel aan en bij de ander niet? Liza Cornet onderzocht of neurobiologische kenmerken, zoals de werking van het brein, iets zeggen over het behandelsucces van gevangenen. Op 8 januari 2016 promoveert zij aan de Vrije Universiteit op onderzoek gefinancierd door het NWO-regieorgaan voor hersen- en cognitieonderzoek (NIHC).
5 januari 2016
Is het maken van fouten leerzaam of juist niet? Die vraag staat in revalidatiecentra regelmatig ter discussie. Voor mensen met geheugenproblemen is het voorkomen van fouten een betere leerstrategie. Neuropsycholoog Dirk Bertens laat nu zien dat ‘foutloos leren’ ook voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel werkt. Hij promoveert op 8 januari aan de Radboud Universiteit op onderzoek gefinancierd door het NWO-regieorgaan voor hersen- en cognitieonderzoek (NIHC.)
25 november 2015
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam is een diagnostisch instrument ontwikkeld waarmee je sociale informatieverwerking kunt meten van agressieve (probleem)jongeren met een laag IQ. Dankzij de mogelijkheid objectief vast te stellen wat de sterke en zwakke punten zijn van deze jongeren, ligt effectieve behandeling of begeleiding binnen handbereik. Het artikel over het project ‘Executive functions and social information processing in adolescents with severe behavior problems’ van psycholoog Maroesjka van Nieuwenhuijzen is deze maand verschenen in het tijdschrift Child Neuropsychology.
18 november 2015
Tijdens interactie tussen mensen speelt non-verbale communicatie een belangrijke rol. Hoe herkennen de hersenen identiteit en emotie van gezichten, lichaamstaal en massale groepen? Elisabeth Huis in ’t Veld deed onderzoek naar sociale interacties. Zij onderzocht emotie en gezichtsherkenning bij mensen met gezichtsblindheid. Ook ontwikkelde zij een systeem voor de herkenning van lichaamstaal gebaseerd op spieractiviteit. Op 18 november promoveert zij aan de Universiteit van Tilburg op onderzoek gefinancierd door het NWO regieorgaan voor hersenen en cognitie (NIHC).
4 november 2015
Tieners kiezen eerder een ongezonde snack wanneer ze daarvoor een afbeelding van bijvoorbeeld chips of chocola hebben gezien. Dat blijkt uit onderzoek onder Amsterdamse scholieren uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Universiteit Leiden (UL). Deze conclusie bevestigt opnieuw het negatieve effect dat reclames hebben op ongezond keuzegedrag van kinderen. Binnenkort worden de resultaten van dit onderzoek gefinancierd door het NWO regieorgaan voor hersen- en cognitieonderzoek gepubliceerd in het vakblad Appetite.
2 november 2015
Crises en rampen kenmerken zich door een verstoring van de gewone gang van zaken. Mensen in een beslissende functie kennen de details van de crisissituatie niet, maar moeten toch snel goede beslissingen nemen. Onderzoeker Maikel Hengstler (Radboud Universiteit) bestudeerde op meer fundamenteel niveau de invloed van cognitieve vaardigheden op het beslisproces en ontdekte de condities waaronder conflict gedreven energiemobilisatie plaatsvindt. Op 5 november promoveert hij op een onderzoeksproject gefinancierd door het NWO-regieorgaan voor hersen- en cognitieonderzoek (NIHC).
27 oktober 2015
Crisissituaties en rampen wekken veel stress op bij hulpverleners. Dit kan van negatieve invloed zijn op hun beslissingen. Om hulpverleners te helpen beter te leren beslissen onder druk ontwikkelde Iris Cohen een virtueel feedbacksysteem dat tijdens trainingen gebruikt kan worden. Hiermee leren hulpverleners hoe beslissingen worden beïnvloed door stress en hoe ze de negatieve gevolgen hiervan kunnen vermijden. Op 28 oktober promoveert Cohen aan de TU Delft op onderzoek gefinancierd door het NWO regieorgaan voor Hersen- en Cognitieonderzoek (NIHC).
29 september 2015
Behalve dat stressvolle situaties zorgen voor lichamelijke effecten, zoals verhoogde hartslag, bloeddruk, zweten en versnelde ademhaling, zorgen ze ook voor cognitieve effecten. Je reageert sneller en onthoudt niet alles van wat er gebeurt. Neurowetenschapper Susanne Vogel van het Radboudumc toont in haar promotieonderzoek aan dat de mineralocorticoïdreceptor in de hersenen hier een belangrijke rol bij speelt. Het project is mogelijk gemaakt met financiering van het NWO regieorgaan voor Hersenen en Cognitie (NIHC).
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.