5 juni 2018
Regelmatig vindt er opnieuw een cyberaanval plaats of een verstoring op het cyberdomein. Soms treffen ze vitale sectoren, zoals het bankwezen, energie of vervoer. De aanvallen kunnen daardoor een behoorlijke impact hebben op de samenleving. Cybersecurity is logischerwijs onderdeel van onze nationale veiligheid. Dat vereist dat onze kennis up-to-date blijft en dat we anticiperen op mogelijke nieuwe ontwikkelingen en dreigingen. Op 5 juni lanceerde dcypher de 3e editie van de National Cyber Security Research Agenda (NCSRA III).
8 februari 2018
Momenteel is NWO met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en met de Kenniscoalitie in gesprek over een programma voor de uitvoering van de Nationale Wetenschapsagenda, waarbij NWO de ‘Investeringsagenda voor onderzoek en innovatie’ als uitgangspunt neemt. Naar verwachting zal NWO in de tweede helft van april een oploop organiseren waar meer details over de vormgeving en procesplanning van een NWA-programma bekend worden gemaakt.
11 oktober 2017
Met een investeringsimpuls van 400 miljoen voor onderzoek en innovatie zet het kabinet een goede stap voor de broodnodige investeringen in de wetenschappelijke kwaliteit, maatschappelijke impact en het verdienvermogen van Nederland. Bovendien wordt op een evenwichtige manier invulling gegeven aan deze impuls, zoals ook door de kenniscoalitie bepleit. Ook wordt hiermee armslag gegeven aan nieuwe samenwerkingsverbanden vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en het topsectorenbeleid, om zowel nieuwsgierigheidsgedreven als thematisch onderzoek te verrichten.
15 februari 2017
Als kennispartner in de Kenniscoalitie gaat NWO uitvoering geven aan de Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De Startimpuls is met een bedrag van 32 miljoen euro een eerste investering van het ministerie om een start te maken met de implementatie van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).
15 september 2016
Ondernemers en wetenschappers, verenigd in de Kenniscoalitie, slaan de handen ineen in een oproep aan de politiek. Op donderdag 15 september heeft de Kenniscoalitie een Investeringsagenda en een Portfolio voor onderzoek en innovatie gelanceerd.
27 november 2015
Vanmiddag is de Nationale Wetenschapsagenda gepresenteerd, een bundeling van onderzoeksvragen waar de wetenschap zich de komende jaren op gaat richten. De Wetenschapsagenda zal doorwerken in de programmering van NWO. NWO levert een actieve bijdrage aan de uitvoering van de Wetenschapsagenda vanuit haar strategie, waarin ruimte voor vrij, ongebonden onderzoek en de verbinding van wetenschap met grote maatschappelijke uitdagingen centraal staan.
Hoeveel mensen kan de aarde duurzaam huisvesten? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van migratie en hoe kunnen we er mee omgaan? Hoe maken we de gezondheidszorg kwalitatief zo goed mogelijk, maar houden we haar betaalbaar? Nederland heeft een vernieuwende Nationale Wetenschapsagenda, die bestaat uit 140 grote wetenschappelijke vragen. Deze vormen het fundament voor ‘routes’ waarmee nieuwe verbindingen over de gehele onderzoekketen kunnen worden gelegd. Op 27 november is de Wetenschapsagenda gepresenteerd aan de ministers van OCW en EZ en de staatssecretaris van OCW. Tegelijkertijd is de Wetenschapsagenda door deze bewindslieden namens het kabinet aan de Tweede Kamer aangeboden. Op zondag 29 november is het EUREKA! Festival in Amsterdam de publieke presentatie van de agenda.
16 november 2015
In 2015 hebben bijna 12.000 mensen hun wetenschappelijk relevante vraag ingediend, die nu samen de Nationale Wetenschapsagenda vormen. Op zondag 29 november laat EUREKA! Festival met behulp van bekende wetenschappers een aantal verrassende, interessante en tot de verbeelding sprekende vragen tot leven komen in de vorm van live experimenten, proeven, mini-colleges, debatten en films.
29 juni 2015
Op 5 juni leverde de KNAW haar juryrapport in bij de stuurgroep van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). De bijna twaalfduizend vragen zijn vrijwel allemaal gegroepeerd (gevalideerd) onder 248 overkoepelende vragen. Deze vragen werden besproken tijdens drie conferenties op 16, 17 en 18 juni in Den Haag; de volgende stap op weg naar de Nationale Wetenschapsagenda. De KNAW heeft voor het validatieproces gewerkt met vijf validatiecommissies: natuurwetenschappen, biomedische wetenschappen, geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, technische- (inclusief ingenieurs) wetenschappen.
1 april 2015
Vanaf 31 maart tot 1 mei 2015 kan iedereen via wetenschapsagenda.nl vragen stellen en zo belangrijke uitdagingen voor de Nederlandse wetenschap naar voren brengen. Op basis van de vragen wordt de Nationale Wetenschapsagenda ontwikkeld. De agenda bundelt de thema’s die de komende jaren zullen bijdragen aan de onderzoeksprogrammering. NWO roept onderzoekers en onderzoeksinstituten op om vragen in te brengen.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.