14 december 2016
In de vijfde ronde van Take-off zijn in het alfa-gamma domein drie haalbaarheidsstudies gehonoreerd. Deze academische ondernemers krijgen maximaal 40.000 euro om te onderzoeken of het haalbaar is om diensten en producten te ontwikkelen voor onder andere het onderwijs en het bedrijfsleven, gebaseerd op kennis en expertise van onderzoekers uit de alfa- en gammadisciplines.
8 augustus 2016
De vijfde ronde van Take-off, een programma voor het stimuleren en ondersteunen van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de wetenschap, gaat op 15 augustus open voor voorstellen. Aanvragen voor haalbaarheidsstudies of vroegefasetrajecten kunnen ingediend worden binnen de wetenschapsgebieden bèta/techniek, life sciences en alfa/gamma.
20 juli 2016
Bij goed onderzoek hoort een verantwoorde omgang met onderzoeksgegevens. Toegang tot ruwe onderzoeksdata is onder andere van belang voor vervolgonderzoek, replicatieonderzoek en integriteitsonderzoek. Daarom bevatten alle ‘calls for proposals’ die NWO na 1 oktober 2016 openstelt een datamanagementprotocol. Daarin vraagt NWO alle onderzoekers die financiering aanvragen om vooraf na te denken over relevante data die hun onderzoek oplevert en hoe zij die kunnen delen met andere onderzoekers. Van gehonoreerde onderzoekers vraagt NWO dat zij een concreet plan maken om hun data op te slaan en herbruikbaar te maken.
19 juli 2016
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) trekt 3 miljoen euro uit voor een pilotprogramma Replicatiestudies. Wetenschappers kunnen hiermee onderzoek, dat door anderen is uitgevoerd, opnieuw doen. De pilot richt zich op het repliceren van studies met een grote impact op wetenschap, overheidsbeleid of het publieke debat. Voor het eerst, ook in internationaal opzicht, is er een speciaal financieringsprogramma voor het herhalen van dergelijk ‘hoeksteenonderzoek’. Met dit initiatief wil NWO vernieuwing in de wetenschap bevorderen en onderzoekers stimuleren replicatieonderzoek uit te voeren.
27 mei 2016
Op vrijdag 27 mei presenteerde Michael Matlosz tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Global Research Council (GRC) in New Delhi de resultaten van de internationale Open Access-workshop die in maart bij NWO plaatsvond. Matlosz is President van Science Europe en lid van de Governing Board van de GRC. Hij deed dit namens NWO-voorzitter Jos Engelen, die zelf niet naar New Delhi kon komen. Matlosz nodigde de aanwezige onderzoeksfinanciers uit kennis te nemen van de uitkomsten van de workshop en deze gezamenlijk of individueel te implementeren.
14 maart 2016
Op 21 en 22 maart organiseert NWO, in samenwerking met de Global Research Council (GRC), een internationale workshop over Open Access. De workshop 'Removing Barriers: A Global Implementation Plan for Open Access Scholarly Publishing', brengt ongeveer 50 voorzitters en experts van wetenschapsfinanciers, universiteiten en uitgevers samen.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.