13 mei 2016
NWO heeft aan 87 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.
8 april 2016
NWO heeft Rubiconbeurzen toegekend aan 17 jonge, veelbelovende onderzoekers. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit is een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière.
11 januari 2016
Zestien onlangs gepromoveerde onderzoekers kunnen onderzoek gaan doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.
14 oktober 2015
Startende ondernemers hebben baat bij werkervaring, maar als zij die niet hebben kan vertrouwen in eigen kunnen een enorm verschil maken. Starters met zelfvertrouwen zien een onzekere situatie juist als een kans om tot actie over te gaan. Dat ontdekte bedrijfskundige Yuval Engel tijdens zijn onderzoek naar opstartende ondernemers en zzp’ers. Hij promoveert 15 oktober aan de Vrije Universiteit Amsterdam met financiering uit het programma Mozaïek.
4 juni 2015
Ruim 1.200 NEMO-bezoekers hebben meegedaan aan onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Oxford. Hierin werd onderzocht of de leesvaardigheid van ouders voorspellend is voor die van hun kinderen. Daarnaast werden mogelijke oorzaken van dyslexie onder de loep genomen, wat belangrijke implicaties kan hebben voor het diagnosticeren van dyslexie. De eerste resultaten van dit grootschalige onderzoek naar leessnelheid worden deze week gepubliceerd. Hieruit blijkt dat we nog niet alle cognitieve oorzaken van dyslexie kennen.
13 januari 2015
Enkel het stimuleren van samenwerking tussen verschillende partijen uit wetenschap, overheid en bedrijfsleven leidt niet altijd tot de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve technologieën. Ook de vragen of de betrokken partners eerder hebben samengewerkt en of er tegelijk andere samenwerkingen lopen, zijn van belang. Dat stelt NWO-wetenschapper Frank van Rijnsoever (Universiteit Utrecht) in een artikel in het tijdschrift Research Policy, dat op 24 december online verscheen.
23 oktober 2014
Online dating wint wereldwijd razendsnel aan populariteit. Gina Potârcă voerde een vergelijkend internationaal onderzoek uit naar online dating en ontdekte dat mensen bij hun voorkeur voor een mogelijke partner vooral geleid worden door kenmerken van het land of de regio waar ze wonen. Verder lijkt ‘soort zoekt soort’ bij stellen die elkaar via internet hebben ontmoet minder sterk te zijn dan bij paren die elkaar op een andere manier hebben gevonden. Potârcă promoveert 27 oktober 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar project werd gefinancierd vanuit het Graduate programma van NWO.
19 mei 2014
88 wetenschappers ontvangen elk maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Zij ontvangen een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), bestaande uit Veni, Vidi en Vici.
27 januari 2014
31 wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
26 november 2013
Mensen in competitie neigen automatisch tot het imiteren van hun tegenstanders, zelfs als dit nadelige gevolgen heeft voor de eigen winkansen. Dit concludeert cognitief psycholoog Marnix Naber, die met NWO-financiering een jaar onderzoek deed aan de Universiteit Harvard. Tot nu toe werd gedacht dat imiteren met name voorkomt in situaties waarbij mensen met elkaar moeten samenwerken. De onderzoeksbevindingen kunnen van belang zijn voor de topsport en voor situaties waarbij verspreiding van ongewenst gedrag optreedt. De Leidse onderzoeker publiceert zijn bevindingen deze week in het vooraanstaande tijdschrift PNAS.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.