14 oktober 2015
Startende ondernemers hebben baat bij werkervaring, maar als zij die niet hebben kan vertrouwen in eigen kunnen een enorm verschil maken. Starters met zelfvertrouwen zien een onzekere situatie juist als een kans om tot actie over te gaan. Dat ontdekte bedrijfskundige Yuval Engel tijdens zijn onderzoek naar opstartende ondernemers en zzp’ers. Hij promoveert 15 oktober aan de Vrije Universiteit Amsterdam met financiering uit het programma Mozaïek.
17 augustus 2015
Onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente hebben een bijzonder effect geconstateerd in de magnetische eigenschappen van nanolaagjes van lanthaan-mangaan-oxide (LaMnO3). In een gezamenlijk onderzoek met wetenschappers uit Singapore, de Verenigde Staten en Ierland ontdekten zij een zeer abrupte, bijzondere verandering van het magnetisme bij een minieme verandering in de dikte van de laag. Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Science. Xiao Wang, de eerste auteur van het artikel, deed zijn onderzoek met een Rubicon-financiering van NWO.
22 juli 2015
Gedragsbiologe Neeltje Boogert toont aan dat verschillen in sociaal gedrag bij zebravinken mede bepaald worden door vroege blootstelling aan stresshormonen. Gestreste vogels blijken in hun latere leven veel zelfstandiger te zijn dan hun niet-gestreste soortgenoten. Ze leren van andere vogels en zijn minder afhankelijk van hun ouders. Boogert publiceert hierover in het tijdschrift Current Biology. Ze deed haar onderzoek met een Rubicon-beurs aan de University of St. Andrews. Ze kreeg vorige week ook een Veni-financiering van NWO toegekend.
4 juni 2015
Ruim 1.200 NEMO-bezoekers hebben meegedaan aan onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Oxford. Hierin werd onderzocht of de leesvaardigheid van ouders voorspellend is voor die van hun kinderen. Daarnaast werden mogelijke oorzaken van dyslexie onder de loep genomen, wat belangrijke implicaties kan hebben voor het diagnosticeren van dyslexie. De eerste resultaten van dit grootschalige onderzoek naar leessnelheid worden deze week gepubliceerd. Hieruit blijkt dat we nog niet alle cognitieve oorzaken van dyslexie kennen.
13 januari 2015
Enkel het stimuleren van samenwerking tussen verschillende partijen uit wetenschap, overheid en bedrijfsleven leidt niet altijd tot de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve technologieën. Ook de vragen of de betrokken partners eerder hebben samengewerkt en of er tegelijk andere samenwerkingen lopen, zijn van belang. Dat stelt NWO-wetenschapper Frank van Rijnsoever (Universiteit Utrecht) in een artikel in het tijdschrift Research Policy, dat op 24 december online verscheen.
16 december 2014
Pasjes, zoals identiteitsbewijzen en creditcards, die onmogelijk te kraken zijn. Met een systeem dat gebaseerd is op de kwantumfysica is dit binnenkort mogelijk. Onderzoekers van UT-onderzoeksinstituut MESA+ en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden een methode waarmee je sleutels uit kunt lezen die onmogelijk na te maken zijn. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het nieuwe wetenschappelijke vakblad Optica van The Optical Society en staat ook op de cover van het blad. Het onderzoek is financieel mede mogelijk gemaakt door de Stichting FOM, Technologiestichting STW, de Europese Unie en NWO.
3 december 2014
Onze voorouder Homo erectus op Java gebruikte al een half miljoen jaar geleden schelpen van zoetwatermosselen als materiaal voor werktuigen en als ondergrond voor een intrigerende gravering. Dat tonen Nederlandse onderzoekers aan in Nature van 4 december 2014. De vondsten bieden een nieuwe blik op de evolutie van menselijk gedrag. Dit onderzoeksresultaat is een mooi voorbeeld van interdisciplinair NWO-onderzoek: dateringsmethodieken uit de aardwetenschappen verschaffen inzicht in de geesteswetenschappen.
23 oktober 2014
Online dating wint wereldwijd razendsnel aan populariteit. Gina Potârcă voerde een vergelijkend internationaal onderzoek uit naar online dating en ontdekte dat mensen bij hun voorkeur voor een mogelijke partner vooral geleid worden door kenmerken van het land of de regio waar ze wonen. Verder lijkt ‘soort zoekt soort’ bij stellen die elkaar via internet hebben ontmoet minder sterk te zijn dan bij paren die elkaar op een andere manier hebben gevonden. Potârcă promoveert 27 oktober 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar project werd gefinancierd vanuit het Graduate programma van NWO.
15 oktober 2014
Onderzoekers van de University of New South Wales (UNSW) in Sydney, waaronder post-doctoraal onderzoeker Menno Veldhorst, hebben een kwantumbit in silicium gemaakt. Deze kwantumbit levert recordprestaties en zet daarmee een nieuwe standaard voor kwantumdots. Het onderzoek is op 13 oktober gepubliceerd in het blad Nature Nanotechnology. Menno Veldhorst is werkzaam bij UNSW via een Rubiconfinanciering van NWO.
30 april 2014
Veel wetenschappers denken na op een systematische wijze. Dat is hun vak. Zo ook is het wetenschappelijk bedrijf en het onderwijs stelselmatig opgebouwd. Toch is dat vreemd, want de grootste wetenschappers blijken er twee manieren van denken op na te houden. Naast het redenerend denken koesteren zij de vrije associatie met gedachtes en ideeën. De wetenschappelijke praktijk en ons onderwijs zouden er goed aan doen zich te hervormen naar deze tweevoudige denktrant, betoogt prof. Marten Scheffer van Wageningen University in een opiniestuk in PNAS van deze week.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.