21 november 2019
Vandaag maakte cOAlition S de uitkomsten bekend van de zogenoemde ‘Gap-analysis’. Daarmee wordt in beeld gebracht welke opties op het gebied van open access beschikbaar zijn voor wetenschappelijke publicaties in de verschillende disciplines. Daarbij wordt met name gekeken op welke punten ze wel of niet in lijn zijn met de eisen van Plan S. Deze ‘gap analysis’ was al aangekondigd bij de aankondiging van Plan S. De analyse is uitgevoerd door de Universiteitsbibliotheek Utrecht, in opdracht van NWO.
18 november 2019
De prijs voor de beste kennisbenutting in de natuurkunde gaat dit jaar naar Ron Heeren, Universiteit Maastricht. Prof. dr. R.M.A. Heeren werkt aan verbetering van de klinische diagnostiek door middel van beeldvormende massaspectrometrie. In het MUMC implementeerde hij een methode waarmee een chirurg nog tijdens de operatie kan zien of ook de rand van het weggesneden materiaal vrij is van tumorcellen. De NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs bedraagt 250.000 euro en wil kennisbenutting in de natuurkunde stimuleren.
13 november 2019
Een wetenschapper kan op vele vlakken excelleren, maar wordt tot op heden vooral beoordeeld op onderzoeksprestaties. De kennisinstellingen en onderzoeksfinanciers willen voortaan zowel in loopbaanbeleid als subsidievoorwaarden breder kijken naar de kennis en kunde van wetenschappers.
2 september 2019
Op 2 september, viert de Universiteit Utrecht de Opening van het Academisch Jaar in de Domkerk. Thema dit jaar is Erkennen en Waarderen. Een van de sprekers is NWO-voorzitter Stan Gielen. In zijn toespraak ging Stan Gielen in op veranderingen in onderzoeksbeoordeling en –financiering die noodzakelijk zijn om de druk op wetenschappers te verminderen.
30 augustus 2019
Zes consortia met topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen in totaal 113,8 miljoen euro om de komende jaren wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s uit te voeren. Minister Van Engelshoven (OCW) stelt deze middelen beschikbaar voor wetenschappelijke consortia die op hun gebied in de wereldtop kunnen meedoen met baanbrekend onderzoek.
7 augustus 2019
Terwijl ze het productieproces van de poreuze membranen die nodig zijn voor het sorteren en rangschikken van DNA bekeken, vroegen onderzoekers van de Universiteit van Illinois zich af hoe de kleine trapvormige afwijkingen die ze zagen zouden kunnen worden gebruikt om moleculair transport te verbeteren. Tijdens hun onderzoek waren ze er namelijk al snel achter gekomen dat deze afwijkingen, die worden gevormd door overlappende membraanlagen, een aanzienlijke impact hebben op hoe moleculen zich over het oppervlak van een membraan bewegen. De vraag was dus niet of deze afwijkingen konden worden verholpen, maar of ze juist benut konden worden om moleculen naar de membraanporiën te leiden. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn nu gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature Nanotechnology.
22 juli 2019
16 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.
16 juli 2019
NWO heeft 166 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.
19 juni 2019
NWO stelt 1 miljoen euro van de in totaal 6,7 miljoen euro beschikbaar voor het Joint Programming Initiative van Cultural Heritage and Global Change (JPICH). De ‘Conservation, Protection and Use' call ondersteunt onderzoek naar strategieën, methodologieën en hulpmiddelen om de fysieke componenten van ons cultureel erfgoed te beschermen en te gebruiken. Het is bestemd voor onderzoeksprojecten die een globale aanpak hanteren voor het behoud van het Europese erfgoed en die resulteren in een beter begrip van onze geschiedenis, tradities en cultuur, van onze individuele en collectieve identiteiten en uiteindelijk van ons welzijn.
4 juni 2019
Het pilotprogramma ‘Vluchtelingen in de Wetenschap’ dat in 2018 voor het eerst plaatsvond krijgt in 2019 en in 2020 een vervolg onder de naam Hestia – Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap. Op 4 juni zal NWO de nieuwe call voor 2019 openen.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.