28 december 2017
Het bestuur van het domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft zes voorstellen in het Open Programma goedgekeurd. De nieuwe projecten, alle in de levenswetenschappen, zullen gaan over hyperparasitoïde sluipwespen, de verwerking van sociale informatie in de hersenen, hoe virussen het gedrag van insecten manipuleren, het aanpassingsvermogen van vissenogen, de epigenetische controle van afweercellen via het eiwit Morc3 en het mechanisme van uitdroogtolerantie bij een verwante soort van de Ethiopische teff plant.
20 december 2017
In het Open Programma voor aard- en levenswetenschappen heeft het domeinbestuur vijf projectvoorstellen goedgekeurd. De onderwerpen zijn een eiwit voor vetzuuropname, de verwerking van alledaagse geluiden in de hersenen, DNA kopieerprocessen, autofagie, en evolutie van synthetische organismen.
8 december 2017
Sommige promovendi weten al vroeg dat ze na hun promotie niet verder willen in de wetenschap: voor natuurkundige Sten Reijers, derdejaars oio in Twente, gaat dit ook op. Hij kiest voor het bedrijfsleven. Onlangs startte hij met vijf vrienden – van wie vier ook fysicus - een eigen bedrijf: Chaintip, dat zich richt op consultancy over blockchains. Bijzonder is dat hij ondernemen met promoveren combineert. NWO was bereid zijn contract aan te passen, waardoor hij vanaf september parttime promovendus is.
22 november 2017
In het Open Programma voor aardwetenschappen en levenswetenschappen zijn er vijf nieuwe toekenningen. De onderzoeksprojecten gaan over sluipwespvirussen, de communicatie van zebravinken tijdens de broedperiode, de ecologische erfenis van menselijke invloeden op het Amazonegebied, de ontsnapping van picornavirussen uit de gastheercel via membraanblaasjes, en de vraag of muggen de kwaliteit van ons bloed kunnen ruiken.
17 november 2017
Om een cel in leven te houden, transporteren moleculaire motoreiwitten continu bouwstenen en afval door de cel, langs een netwerk van biopolymeren. Vanwege de hoge dichtheid van deze eiwitten neemt men aan dat opstoppingseffecten dit transport beïnvloeden, net zoals files het verkeer op de weg hinderen. Er is echter niet veel bekend over zulke opstoppingseffecten in het celverkeer. Onderzoekers in de groepen van Erwin Peterman en Peter Schall aan het LaserLaB (VU) en het Institute of Physics (UvA) hebben nu een manier ontdekt om opstoppingen in het celverkeer direct te visualiseren en te meten. Hun resultaten, deze week gepubliceerd in Physical Review X, verschaffen nieuwe inzichten in de motorinteracties in het drukke moleculaire verkeer. Dit project krijgt steun uit het NWO-Complexityprogramma.
8 november 2017
Tweeëntwintig laureaten ontvangen op 8 november 2017 een beurs uit de tiende ronde van de Promotiebeurs voor leraren. Deze feestelijke gelegenheid vindt plaats op de sportcampus Zuiderpark van de Haagse Hogeschool.
6 november 2017
Vanaf 1 augustus 2018 kunnen onderzoekers aanvragen indienen voor twee nieuwe financieringsinstrumenten van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Binnen de vrije competitie bestaan straks twee domeinbrede instrumenten voor vernieuwend en nieuwsgierigheidsgedreven fundamenteel onderzoek: één instrument voor kleinschalige projecten en investeringen en één voor grootschalige projecten. De huidige financieringsinstrumenten in de vrije competitie van ENW sluiten op 1 mei 2018.
23 oktober 2017
Vogels zorgen voor het nageslacht van soortgenoten wanneer daaraan in de toekomst een voordeel kleeft. Acceptatie in andermans territorium en de kans dat territorium later misschien wel te erven zijn beloningen waarvoor sommige vogels de eigen kans op voortplanting een tijdje laten schieten. Hierover publiceert Sjouke Kingma, Veni onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Nature Communications.
9 oktober 2017
Het bestuur van NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft vier projectvoorstellen goedgekeurd in het Open Programma binnen de aard- en levenswetenschappen. Het honoreringspercentage bedraagt 21 procent. De projecten gaan over de inzet van autofagie voor de menselijke gezondheid, celdeling van Planctomycete bacteriën die inzetbaar zijn als antibioticum en in de afvalwaterzuivering, DNA structuurveranderingen bij koolmezen en de export van virulentiefactoren uit de cel van de tuberculosebacterie.
28 juli 2017
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 154 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.