24 maart 2016
Acht museummedewerkers gaan - elk samen met een hoogleraar - wetenschappelijk onderzoek doen dankzij een Museumbeurs van maximaal 62.500 euro. Het programma Museumbeurzen heeft als doel talentontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek in de museale sector te bevorderen. Minister Bussemaker (OCW) heeft hier 800.000 euro voor beschikbaar gesteld tot en met 2016.
22 maart 2016
Langdurig en zwaar gebruik van cannabis verandert de afgifte van dopamine in het striatum. Dit heeft een negatieve invloed op het cognitief functioneren. Dat concludeert Rubicon onderzoeker Elsmarieke van de Giessen in Molecular Psychiatry. Eerder was de verlaagde dopamine afgifte al bij andere verslavende middelen vastgesteld, maar nog niet bij cannabisgebruik alleen.
21 maart 2016
Er zijn vijf nieuwe toekenningen in het Open Programma van NWO-Aard- en Levenswetenschappen. De projecten gaan over het levensaantal nakomelingen, het eiwit UCHL5 na DNA schade, het effect van smelt van de Groenlandse ijskap, de ontwikkeling van de prefrontale hersenschors en gebrek aan zuurstof in randzeeën.
17 maart 2016
Hoe testen archeologen hun ideeën over de evolutie van het moderne brein? Onderzoekers Geeske Langejans en Paul Kozowyk (Universiteit Leiden) gebruikten hiervoor lijmrecepten uit de Prehistorie. De onderzoekers bereidden verschillende prehistorische recepten voor lijm en testten de resultaten met behulp van moderne testmachines aan de TU Delft. Het maken van goede lijm bleek een precies werkje, waarvoor je niet alleen kennis nodig had over de ingrediënten van lijm, maar ook over abstracte begrippen als mengbaarheid, kleefkracht en stugheid. Dat de prehistorische mens hier 70.000 jaar geleden al toe in staat was, toont aan dat hij of zij over een behoorlijk denkvermogen moet hebben beschikt. Dit in PLOS ONE gepubliceerde onderzoek naar lijmrecepten uit de prehistorie maakt deel uit van het door NWO gefinancierde Veni-onderzoek dat Geeske Langejans momenteel uitvoert.
4 maart 2016
Nederlanders maken méér ‘reisbewegingen’ dan gewoonlijk wordt aangenomen. In het project ‘The Dutch Mobile Mobility Panel’ hebben deelnemers aan een proef voor het eerst hun vervoersbewegingen nauwkeurig bijgehouden met smartphones en met de speciale MoveSmarter-app. Hierdoor is hun verplaatsingsgedrag door de tijd bestudeerd. Een belangrijk resultaat is dat ongeveer 30 procent meer verplaatsingen worden geregistreerd dan met traditionele methoden. Tom Thomas van de Universiteit Twente verrichtte zijn onderzoek met financiering uit het programma Investeringen NWO-middelgroot. De resultaten én het succes van de nieuwe meetmethode zijn van groot belang voor beleidsmakers, vervoerders en werkgevers.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.