20 december 2016
Tijdens de zwangerschap verandert de structuur van de vrouwenhersenen, vooral in delen met sociale functies, ontdekte Elseline Hoekzema. Die veranderingen blijven bestaan tot ten minste twee jaar na de geboorte. De hersenwetenschapper vermoedt dat er, net als in de adolescentie, sprake is van selectieve uitschakeling van verbindingen tussen hersencellen om een meer gespecialiseerd en efficiënt netwerk mogelijk te maken. Hoekzema verricht onderzoek met financiering uit de Vernieuwingsimpuls (Veni) van NWO. Haar artikel verscheen gisteren in Nature Neuroscience.
13 september 2016
In tijden van mentale vermoeidheid kan motivatie een grote rol spelen om je taak langer uit te voeren. Als je ‘batterijtje’ leeg lijkt, kan een goede dosis motivatie genoeg brandstof leveren om het nog een tijdje vol te houden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van organisatiepsycholoog Jesper Hopstaken. Hij promoveert donderdag 15 september 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoek is mogelijk gemaakt met NWO-financiering uit de Vrije competitie.
5 september 2016
Kinderen met een andere diagnose dan ADHD maar vergelijkbare aandachtsproblemen vertonen ongeveer dezelfde hersenactiviteit als kinderen die wél ADHD hebben. Onderzoekers zouden daarom niet alleen moeten kijken naar de gestelde psychiatrische diagnose: juist het verband tussen hersenactivatie en individuele eigenschappen van kinderen is belangrijk. Maatwerk in behandeling van het kind komt dan in beeld. Dat concludeert Branko van Hulst in zijn promotieonderzoek ‘Mapping ADHD: From behaviour to biology’, met NWO-financiering uit de Vernieuwingsimpuls. Hij promoveert dinsdag 6 september.
22 juni 2016
Pestende kinderen voelen wel degelijk empathie voor anderen, maar niet voor iedereen evenveel – en dat geldt evenzeer voor kinderen die gepest worden. Dat concludeert ontwikkelingspsychologe Tirza van Noorden in haar proefschrift ‘Mechanisms in bullying and victimization’. Zij promoveert vrijdag 24 juni aan de Radboud Universiteit met NWO-financiering uit het programma Jeugd en gezin.
17 juni 2016
Hersenstimulatie en voedingssupplementen zoals tyrosine of tryptofaan lijken veelbelovende opties om de cognitieve prestaties te verbeteren. Dat constateert psycholoog Laura Steenbergen. Maar ze stelt ook dat er meer onderzoek nodig is. Steenbergen promoveerde 16 juni aan de Universiteit Leiden met NWO-financiering uit het programma Vernieuwingsimpuls.
15 juni 2016
Pubers zijn opvallend goed in het bedenken van creatieve oplossingen. Daarin zijn ze ook nog eens beter te trainen dan volwassenen. Bij bepaalde creatieve opdrachten presteren ze juist slechter. Promovenda Sietske Kleibeuker: ‘Die kennis schept kansen voor het onderwijs.’ Zij promoveerde aan de Universiteit Leiden met financiering uit de Vrije Competitie van NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen.
Fundamenteel onderzoek financieren dat uiteenlopende disciplines binnen het hersen- en cognitie onderzoek samenbrengt. Dat was het doel van het programma Brain and Cognition: an Integrated Approach (BCIA). Wetenschapsjournaliste Nienke Beintema maakte de balans op. Zij vroeg betrokken onderzoekers waar het onderzoek anno 2016 staat, in welke richting dit onderzoek zich ontwikkelt en wat daarbij nodig is.
14 april 2016
Empathie bij de moeder heeft geen direct effect op probleemgedrag van de adolescent. Omgekeerd wel: naarmate een adolescent meer antisociaal gedrag laat zien, neemt de mate van empathie van de moeder af. Een verslechterende ouder-kindrelatie is niet altijd de oorzaak van agressie en delinquentie bij het kind. Dat ontdekte Elisabetta Crocetti tijdens een studie aan de Universiteit Utrecht, met NWO-financiering uit het programma Jeugd en gezin, naar de rol van empathie van moeders in de ouder-kind relatiekwaliteit en delinquent gedrag van jongeren. Het artikel verscheen in PLoS ONE.
11 april 2016
Als kinderen goed kunnen lezen komt dat door de genetische verwantschap met hun ouders en níet door de thuisomgeving die ouders creëren. Dat blijkt uit onderzoek door Suzanne Swagerman naar factoren die cognitieve prestaties en hersenvolumes beïnvloeden. Cognitieve functies zoals lezen, ruimtelijk en sociaal inzicht, aandacht en (werk)geheugen zijn voor een aanzienlijk deel erfelijk, ontdekte zij. Zij promoveerde vrijdag 8 april aan de VU Amsterdam.
5 april 2016
Tot 30 juni kunnen binnen de NWO-financieringsronde Professional Games for Professional Skills aanvragen worden ingediend voor onderzoek naar 21ste-eeuwse vaardigheden in combinatie met (de ontwikkeling van) serious games, neurocognitieve leerprincipes en de onderwijs- en geesteswetenschappen. Het indienen van een intentieverklaring vóór 19 mei, 14.00 uur is in deze subsidieronde verplicht.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.