19 juli 2016
Onderzoekers kunnen tot 1 december namens een consortium financiering aanvragen voor Smart Urban Regions of the Future (SURF) Pop Up. Deze call is bedoeld voor kleine kortlopende projecten, op het gebied van kennis en innovatie van steden en stedelijke regio’s. Aanvragen op het gebied van ‘Wonen en bebouwde omgeving’ en ‘Economie’ worden op prijs gesteld.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) trekt 3 miljoen euro uit voor een pilotprogramma Replicatiestudies. Wetenschappers kunnen hiermee onderzoek, dat door anderen is uitgevoerd, opnieuw doen. De pilot richt zich op het repliceren van studies met een grote impact op wetenschap, overheidsbeleid of het publieke debat. Voor het eerst, ook in internationaal opzicht, is er een speciaal financieringsprogramma voor het herhalen van dergelijk ‘hoeksteenonderzoek’. Met dit initiatief wil NWO vernieuwing in de wetenschap bevorderen en onderzoekers stimuleren replicatieonderzoek uit te voeren.
15 juli 2016
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 158 pas gepromoveerde onderzoekers een Veni-beurs van maximaal 250.000 euro toegekend. Veni biedt veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.
8 juli 2016
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een belangrijke stap gezet in de verandering naar een nieuwe organisatie met een nieuwe bestuursstructuur. De leden van de nieuwe Raad van Bestuur, die per 1 januari 2017 aantreedt, zijn bekend. Naast de begin juni aangekondigde nieuwe voorzitter van NWO prof. dr. Stan Gielen, zal de Raad van Bestuur bestaan uit een portefeuillehouder Bedrijfsvoering en Financiën en vier wetenschappelijke leden, die na aanpassing van de NWO-wet elk voorzitter worden van de toekomstige domeinbesturen.
7 juli 2016
NWO kent Rubiconbeurzen toe aan 22 jonge onderzoekers. Zij gaan aan buitenlandse topinstituten onderzoek doen naar onder andere zwaartekrachtsgolven, slaapregulatie en de legitimiteit van preventief ingrijpen bij potentiele terroristen.
6 juli 2016
Personen die het lastig vinden in de ‘echte wereld’ sociale relaties te onderhouden en er ook de vaardigheden voor missen, vinden relatief makkelijk ‘online’ steun in geval van nood. Mannen mobiliseren meer dan vrouwen hun sociale steun online. Bij offline support is dat juist andersom. Erik van Ingen onderzocht met NWO-financiering de rol van het internet in het omgaan met problemen in zijn Veni-project ‘Online Coping after Negative Life Events’ aan de Universiteit van Tilburg.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.