29 december 2015
Diversiteit heeft een negatief effect op samenwerking en vertrouwen in een samenleving. Hoe meer een minderheid gedwongen wordt om te gaan met ‘een meerderheid’, hoe slechter de samenwerking tussen de twee groepen verloopt: de leden van de minderheid trekken zich dan terug binnen de eigen kleine groep in plaats van tot coöperatie over te gaan met de grote groep. Dat ontdekte socioloog Ozan Aksoy met gebruikmaking van speltheorie tijdens zijn onderzoek naar sociaal gedrag, samenwerking en vertrouwen. Hij werkt met Rubicon-financiering van NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Oxford. Het artikel ‘Effects of Heterogeneity and Homophily on Cooperation’ is in december verschenen in de Social Psychology Quarterly van de American Sociological Association.
17 december 2015
Als het gaat om werk-privébeleid stellen Europese topmanagers het belang van hun organisatie boven dat van hun werknemers. Regelingen die het voor werknemers makkelijker moeten maken om werk en privé te combineren moeten bij voorkeur ook voor het bedrijf goed uitpakken, vinden werkgevers in Europa. Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden kunnen op topniveau op de meeste steun rekenen. Dat concludeert sociologe Wike Been in haar proefschrift ‘European top managers’ support for work-life arrangements’ dat met financiering van NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen is uitgevoerd. Zij promoveert vrijdag 18 december aan de Universiteit Utrecht.
10 december 2015
Sommige delen van onze hersenen die geluid verwerken hebben voor elke toonhoogte een opeenvolgend plekje, net als het toetsenbord van een piano. Eén deeltje – het auditieve deel van de thalamus – verwerkt elke klank zelfs op twee ‘toetsenborden’ naast elkaar. Dat is een van de ontdekkingen van hersenonderzoeker Michelle Moerel, die met Rubicon-financiering van NWO-MaGW in het Center for Magnetic Resonance Research (CMRR) in Minneapolis (USA) metingen verrichtte naar klankverwerking door mensen. Haar bevindingen zijn recent gepubliceerd in Scientific Reports.
4 december 2015
Landen waarin de inwoners gul geven aan goede doelen hebben een cultuur waarin filantropie als een onmisbaar instrument voor maatschappelijke diensten en onderhoud wordt gezien. Een andere voorwaarde is dat men openlijk over vrijgevigheid praat. Grote acties waarin goede doelen geld vragen voor hulp aan ‘onschuldige slachtoffers’, zoals na natuurrampen, leveren het meeste geld op. Acties voor gedupeerden in conflictgebieden doen het meestal slecht: potentiële gevers zijn dan terughoudender. Dat ontdekte sociologe Pamala Wiepking die met Veni-financiering van NWO-MaGW onderzoek verricht aan de Erasmus Universiteit naar verschillen in geefgedrag tussen landen.
2 december 2015
Psycholoog Hans IJzerman doet met Veni-financiering onderzoek naar de functie van temperatuur en lichaamstemperatuur in sociale relaties en wat vond hij? Een koudere omgeving maakt van een huis een echt ‘thuis’. Immers, mensen associëren kou met de intuïtieve behoefte om beschut te zijn en met samenkruipen om zich aan elkaar te warmen. En: potentiële huizenkopers willen méér voor een woning betalen als het koud is en willen dan ook sneller tot koop overgaan. Samen met Bram van Acker legde IJzerman zijn bevindingen vast in het artikel ‘Homelike Thermoregulation: How Physical Coldness Makes an Advertised House a Home’.
25 november 2015
Aan de Vrije Universiteit Amsterdam is een diagnostisch instrument ontwikkeld waarmee je sociale informatieverwerking kunt meten van agressieve (probleem)jongeren met een laag IQ. Dankzij de mogelijkheid objectief vast te stellen wat de sterke en zwakke punten zijn van deze jongeren, ligt effectieve behandeling of begeleiding binnen handbereik. Het artikel over het project ‘Executive functions and social information processing in adolescents with severe behavior problems’ van psycholoog Maroesjka van Nieuwenhuijzen is deze maand verschenen in het tijdschrift Child Neuropsychology.
24 november 2015
Vrouwen die heel negatieve gedachten koesteren over hun uiterlijk, denken dat mensen die naar hen kijken net zo afkeurend zijn. Zo’n negatief lichaamsbeeld kan leiden tot allerlei klachten, van depressies tot eetstoornissen en obesitas. Er lijkt zich een oplossing aan te dienen: vrouwen die zich concentreren op wat hun lichaam kan en níet op hoe ze eruit zien, zijn veel tevredener over hun uiterlijk. Dat ontdekte psychologe Jessica Alleva in haar promotieproject ‘Give us a smile and lighten us up’ dat zij uitvoerde met financiering uit de Vrije competitie van NWO-MaGW. Alleva promoveert woensdag 25 november aan Maastricht University.
23 november 2015
Gedragsverandering werkt het beste als er plannen aan ten grondslag liggen: plannen ter voorbereiding, ter uitvoering en voor ‘moeilijke situaties’. In welke volgorde je die plannen uitvoert blijkt van minder belang. En ook plannen werkt niet altijd. Dat ontdekte Liesbeth van Osch tijdens haar onderzoekproject ‘Good intentions gone bad: bridging the gap between intentions and healthy behaviour’. Zij ontving financiering uit de Vernieuwingsimpuls.
18 november 2015
Om het stedelijk hitte-eiland-effect te beperken, helpt groen in de stad beter dan water. Ook bieden smallere straten meer koelte in de zomer en warmte in de winter, mits de uitstoot van door mensen geproduceerde warmte hetzelfde blijft. Dit blijkt uit het proefschrift van NWO-onderzoeker Natalie Theeuwes. Zij hoopt op 18 november aan Wageningen University te promoveren.
5 november 2015
Gevestigde bedrijven zijn zeer bedreven in het beïnvloeden van regelgeving rond groen gas, biobrandstof, led-verlichting en statiegeld. Op de energietransitie – de overgang naar een hernieuwbare energievoorziening – zou de Nederlandse overheid een eigen visie moeten ontwikkelen, onafhankelijk van gevestigde organisaties. Daarom moet zij de boer op om ideeën van minder invloedrijke spelers te verzamelen. Dat stelt innovatiewetenschapper Magda Smink, die op 20 november aan de Universiteit Utrecht promoveert met financiering uit het NWO-programma Energietransities.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.