31 maart 2015
Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland zijn vraag aan de wetenschap stellen op wetenschapsagenda.nl. Op basis van deze vragen wordt de Nationale Wetenschapsagenda ontwikkeld. De wetenschappelijke vragen waar de chemie een antwoord op kan geven, verdienen een duidelijke plek in de wetenschapsagenda. NWO Chemische Wetenschappen roept u van harte op om chemische vragen in te dienen voor de agenda. In de Nationale Wetenschapsagenda worden onderzoeksthemas opgenomen waar de Nederlandse wetenschap zich de komende jaren door kan laten inspireren. Eind 2015 wordt de Nationale Wetenschapsagenda gepresenteerd.
Raymond Schiffelers (UMCU) en Jasmin Mecinović (RU) hebben recentelijk een KIEM-subsidie toegekend gekregen vanuit het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties voor onderzoek naar de ontwikkeling van een therapeutische nanogel en nieuwe methoden om een aminozuur te synthetiseren. In deze KIEM-projecten werken de onderzoekers en een MKB-bedrijf een aantal maanden lang samen en delen alle opgedane kennis.
Uit het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties zijn vijf 'Technology Area' premies toegekend aan universitaire onderzoekers voor onderzoeksprojecten in samenwerking met het bedrijfsleven. NWO Chemische Wetenschappen draagt ruim 3,5 miljoen euro bij aan de verschillende projecten en het bedrijfsleven in totaal ruim 1,7 miljoen euro. In deze publiek-private samenwerkingsvorm werken per project minstens twee bedrijven en twee kennisinstellingen samen aan chemisch onderzoek
De hoogleraren Andries Meijerink (Universiteit Utrecht), Lucas Visscher (Vrije Universiteit) en André ten Elshof (Universiteit Twente) ontvangen 1,7 miljoen voor de ontwikkeling van nieuwe materialen die gevoelig zijn voor extreem ultraviolette straling. Zij werken samen met ASML Netherlands B.V. dat de helft van het programma financiert. De andere helft wordt vanuit het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties van NWO Chemische Wetenschappen gefinancierd.
30 maart 2015
Journalist Warna Oosterbaan en fotograaf Theo Baart krijgen voor het boek 'Ons Erf - identiteit, erfgoed, culturele dynamiek' de E. du Perronprijs 2014 toegekend. Deze prijs is bedoeld voor personen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. Op donderdagavond 2 april reikt de Tilburgse Cultuurwethouder Marcelle Hendrickx de prijs uit. Het publieksboek 'Ons Erf' werd aangeboden bij de afsluiting van het onderzoeksprogramma Culturele dynamiek.
28 maart 2015
Arnold Boersma en Bert Poolman van de Rijksuniversiteit Groningen hebben onlangs een moleculaire sensor ontwikkeld waarmee ze ‘drukte’ (crowding genoemd) in een cel kunnen meten. Met deze sensor kan eindelijk direct gemeten worden hoe sterk de 'crowding' –veroorzaakt door de aanwezigheid van grote moleculen- in cellen precies is. Door de sensor is het zelfs mogelijk zichtbaar te maken hoe de drukte zich in verschillende delen van de cel ontwikkelt in de tijd.
27 maart 2015
Leraren kunnen het drukke en afgeleide gedrag van kinderen met ADHD verminderen door gericht in te grijpen, zo blijkt uit een grootschalige literatuurstudie van de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Psychologie. Het beste werkt een klasseninterventie waarbij gewenst gedrag wordt beloond in combinatie met corrigeren van ongewenst gedrag. Bovendien helpt het om deze kinderen te leren hun eigen gedrag te beoordelen of hoe ze een taak moeten aanpakken. Hun klasgenoten hebben ook baat bij deze aanpak. Deze reviewstudie werd gefinancierd vanuit het fundamentele onderwijsonderzoek (PROO) van het NRO.
26 maart 2015
Tijdens ICT.OPEN werd een flink aantal onderzoekers in de spotlight gezet voor hun onderzoek. De Nederlandse prijs voor ICT-onderzoek 2014 ging naar Birna van Riemsdijk.
Op 24 en 25 maart kwamen 400 ict onderzoekers van universiteiten en bedrijfsleven samen in de Flint in Amersfoort voor het jaarlijkse ICT.OPEN conferentie, georganiseerd door IPN, NWO-EW en STW.
Op 19 maart 2015 hebben 15 jonge onderzoekers zich bij NWO voorgesteld aan de wiskundegemeenschap. Tijdens een levendige bijeenkomst vertelden zij iets persoonlijks en lichtten een tipje van de sluier op over hun onderzoek. De drijfveren van de jonge wiskundigen stonden eveneens centraal.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.