27 januari 2015
Acht wetenschappelijke start-ups ontvingen 14 januari jongstleden van staatssecretaris Sander Dekker een lening van 250.000 euro. Maar liefst vijf subsidies gingen naar chemische start ups: 3DPPM, MyLife Technologies, LUMICKS, Oncodrone en Madam Therapeutics. Daarnaast ontvangen zes chemische projectvoorstellen zogenaamde ‘fase-1’ financiering om een bedrijf op te zetten of haalbaarheidsstudie uit te voeren voor de toepassing van innovatieve kennis.
31 wetenschappers gaan met financiering vanuit het NWO-programma Take-off haalbaarheidsstudies uitvoeren naar de commerciële levensvatbaarheid van hun kennisinnovaties. Het doel van het programma Take-off is om waardevolle wetenschappelijke kennis en innovaties hun weg te laten vinden naar de markt. Take-off wordt gefinancierd door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken en uitgevoerd door NWO in samenwerking met STW en ZonMw.
26 januari 2015
Eindhovense en Amerikaanse onderzoekers, waaronder Vici-laureaat Nico Sommerdijk, kunnen de vorming van schelpen op nanometerniveau in realtime zien gebeuren dankzij een nieuwe vorm van elektronenmicroscopie. Hierdoor zagen ze voor het eerst hoe stukjes polymeer fungeren als ‘ionenspons’; ze zuigen de benodigde ionen aan en zorgen dat kristalvorming specifiek daar plaatsvindt – een experimentele bevestiging van een bijna dertig jaar oude theorie. De onderzoekers van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory en Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) publiceren hun vondst online in Nature Materials. Dit resultaat werpt niet alleen nieuw licht op de nog steeds grotendeels onbegrepen biologische kristalvorming in de natuur, het biedt ook nieuwe inzichten om industriële kristalvorming, waarmee bijvoorbeeld computerchips en zonnecellen worden gemaakt, efficiënter te sturen.
De mate waarin je een ander vertrouwt, blijkt beïnvloedbaar te zijn door de geur die je ruikt. Mensen die zich in een kamer bevinden waar het naar lavendel ruikt, vertrouwen meer geld aan een ander toe dan mensen die zich in een reukloze kamer bevinden. Dat stelt NWO-onderzoeker Lorenza Colzato van de Universiteit Leiden. Het artikel werd onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Psychology gepubliceerd. Volgens de onderzoeker kan het lonen om kalmerende geuren zoals lavendel strategisch in te zetten bij verkoop- en onderhandelingssituaties.
Drie universitaire onderzoekers ontvangen een KIEM-subsidie van NWO Chemische Wetenschappen. In de KIEM-projecten werken de onderzoekers en een MKB-bedrijf een aantal maanden lang samen en delen alle opgedane kennis.
Bepaalde suikers staan erom bekend een grote rol te spelen in het beschermen van biologische membranen. Hoe de precieze interacties tussen deze moleculen en membranen exact plaatsvinden is nog grotendeels onbekend. Onderzoekers van de RUG en de UU lichten een tipje van de sluier op.
Een recente publicatie van Linde Smeenk in het wetenschappelijk tijdschrift ChemBioChem is aangemerkt als ‘Very important paper’. Met deze publicatie wist Smeenk de cover te halen van de januari-editie van ChemBioChem. In haar publicatie illustreert chemicus Smeenk een honderdvoudige verbetering van de bindingseigenschappen van peptiden die de bindingsplaats van een eiwit nabootsen.
Onderzoekers Marc Timmers en Maria Koster (UMCU) hebben een antwoord gevonden op de vraag hoe RNA polymerase kan bepalen welk DNA precies overschreven moet worden. Het artikel met hun bevindingen: ‘Regulation of anti-sense transcription by Mot1p and NC2 via removal of TATA-binding protein (TBP) from the 3′-end of genes’ is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nucleic Acids Research. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een in 2008 aan Timmers toegekende TOP subsidie van NWO Chemische Wetenschappen.
Vanaf nu kunt u uw aanvraag indienen bij de Vrije Competitie van NWO Chemische Wetenschappen. De deadline voor indiening is donderdag 9 april 2015, 14.00 uur. In totaal is 7 miljoen euro beschikbaar.
Overal ter wereld besteden wetenschappers meer en meer aandacht aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie analytische apparatuur. Er is vraag naar apparaten die gekenmerkt worden door mobiliteit, snelle analyses, gebruiksvriendelijkheid en lage kosten. In het NWO TA-COAST project MicroMS zijn juist deze eigenschappen randvoorwaarden bij de ontwikkeling van een massaspectrometer.
Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.