TEKNOWLOGY: Topsprekers over impact van technologie

7 oktober 2020

Dankzij neurotechnologische toepassingen zijn we steeds beter in staat om onze hersenen uit te lezen, of er nieuwe informatie naartoe schrijven. Intussen veranderen ook kunstmatig intelligente systemen onze manier van werken en leven. In de Week of TEKNOWLOGY, van 16 tot 20 november, praten toponderzoekers over de maatschappelijke impact van technologische vooruitgang.

Zo zal neurowetenschapper Pieter Roelfsema nieuwe methoden voor het schrijven naar de hersenen presenteren, waarmee uiteindelijk een rudimentaire vorm van zicht voor blinden kan worden hersteld. Virginia Dignum, hoogleraar Ethical and Social Artificial Intelligence aan de Zweedse Universiteit van Umea, adresseert de zorgen over eerlijkheid, transparantie of privacy die met AI gepaard gaan. ‘Verantwoord ontwikkelen en implementeren van AI is meer dan het ontwerpen van systemen waarvan de resultaten te vertrouwen zijn’, luidt haar stelling. ‘Het gaat om de manier waarop we ze ontwerpen, waarom we ze ontwerpen en wie er bij het ontwerp betrokken is.’ Onder leiding van TEKNOWLOGY-moderator Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek, gaat Dignum in gesprek met enkele AI-onderzoekers.

Stevinwinnaars
Ook omgevingspsycholoog Linda Steg en immunotechnoloog Ton Schumacher, die dit jaar beiden NWO’s prestigieuze Stevinpremie ontvingen, presenteren hun onderzoek en gaan in gesprek met andere wetenschappers over kennisbenutting en de maatschappelijke impact van technologische innovaties.

Virtueel platform
Anders dan in andere jaren is TEKNOWLOGY dit jaar niet als festival te bezoeken. Vanwege de coronamaatregelen vinden de diverse sessies dit jaar verspreid over een hele week plaats op een virtueel platform. Daar zijn ook demo’s en filmpjes te bekijken over uiteenlopende technologische onderzoeksprojecten en geven NWO-medewerkers uitleg over de diverse financieringsinstrumenten. Ook is er een koffiehoek waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

Creëer uw account
Deelnemen is gratis en kan vanaf uw eigen (thuis)werkplek. Maak nu vast een account aan op het virtuele TEKNOWLOGY-platform, waar de komende tijd het programma steeds verder wordt ingevuld.

Meer informatie op deze NWO-webpagina.
 

Bron: NWO