Financiering toegekend binnen Open Technologieprogramma en Take-off

25 juni 2020

Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen kent in juni financiering toe aan 43 onderzoeken. Het gaat om projecten binnen het Open Technologieprogramma en Take-off.

Open Technologieprogramma

Het bestuur van NWO-domein TTW heeft in juni 7 onderzoeksprojecten gehonoreerd binnen het Open Technologieprogramma (OTP). De projecten lopen uiteen van kustbescherming tot sensoren en van radioactieve bolletjes tot propellers.

Het OTP staat open voor excellent onderzoek, met het oog op mogelijke toepassing van de resultaten. Het programma biedt bedrijven en andere organisaties een laagdrempelige manier om aan te sluiten bij wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis.

Dit zijn de zeven gehonoreerde projecten, op volgorde van projectnummer:

Take-off

Take-off is een financieringsinstrument gericht op het stimuleren en ondersteunen van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de wetenschap.

In de voorjaarsronde 2020 van Take-off krijgen 27 haalbaarheidsstudies groen licht. Academische en innovatieve starters kunnen hiermee een studie doen naar de commerciële toepassing van vernieuwende ideeën en de start van bedrijvigheid op basis van kennisinnovaties uit kennisinstellingen. Ook krijgen 9 start-ups een geldlening via Take-off: de vroegefasefinanciering biedt hen een bedrag van maximaal 250.000 euro. Deze kapitaalinjecties komen ten goede aan o.a. gesprekssimulaties, coronaire hartziekten, kunstmatige intelligentie, oogstoptimalisatie en draadloos laden van een e-bike.

Bijzonder is dat voor deze ronde alle interviews online zijn gehouden: “Het is erg mooi dat deze ronde gewoon door kon gaan. Zodat ook in deze lastige tijden start-ups de financiering kunnen verkrijgen die ze nodig hebben om de markt op te gaan en het innovatielandschap van Nederland te verrijken.” aldus Richard Nievaart, secretaris bèta/techniek Take-Off. De najaarsronde van Take-off gaat open voor aanvragen medio juli 2020.

Een overzicht van de gehonoreerde projecten:

- Haalbaarheidsstudies (fase 1), wo
- Haalbaarheidsstudies (fase 1), TO2
- Vroegefasefinanciering (fase 2)

Bron: NWO